Yargısız infaz kimin icadı?

Eski JİTEM'cilerden Kırca’nın intiharı üzerine, asker ve hükümetten gelen açıklamalar, kamuoyunda farklı tepkilere yol açıyor.

soL (HABER MERKEZİ) JİTEM tetikçilerinden Abdulkadir Aygan'ın 2004 yılında Ülkede Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan itirafları, geçtiğimiz günlerde Star gazetesinde bir kez daha yayınlanmış, bunun ardından JİTEM'in eski Diyarbakır bölge komutanlarından Abdülkerim Kırca evinde intihar etmişti. Olayla ilgili resmi bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, Kırca'nın medyanın yargısız infazına uğradığını belirtmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, emekli albayı aynı şekilde, "yargısız infaz" terimini kullanarak savundu.

Doğan Grubu yayınları başta olmak üzere, gazeteler "yargısız infaz" açıklamalarına sayfalarında geniş yer verdiler. Olayı manşetine taşıyan Cumhuriyet gazetesi, "Askerler önlem istedi" başlığıyla Genelkurmay'ın sansür talebini dile getirdi.

Genelkurmay'ın ve Başbakan'ın JİTEM'ci Kırca'yı savunurken "yargısız infaz" terimini kullanmasına ilk tepki DTP'den geldi. DTP milletvekili Selahattin Demirrtaş, Başbakan'ın bu nitelemesinin yargıya müdahale amacı güttüğünü söyledi. Bianet'in haberine göre, Demirtaş, "Genelkurmay yargısız infazlara gerçekten karşıysa, askerlerin konuşmasını sağlamalı ve itirafçı Aygan'ın sözünü ettiğini diğer yargısız infazların üzerine gitmelidir" dedi.

Eski JİTEM tetikçisi Aygan'ın ifadelerine göre, emekli Albay Kırca, 30'un üzerinde yargısız infazın emrini verdi, bazı işkence ve cinayetlerde ise bizzat yer aldı. Kırca'ya ilişkin iddiaların ciddiyetine karşın uzun süre harekete geçmeyen askeri savcılık, Aygan'ın itiraflarında adı geçen diğen askerler hakkında da henüz işlem başlatmadı.

Türkiye'de yargısız infazlar
Yargısız infazlar konusunda hayli kötü bir sicile sahip olan Türkiye'de sadece 2008 yılında 37 silahsız kişi güvenlik güçlerinin açtığı ateşle yaşamını yitirdi. 2000 yılından bugüne, yargısız infazlarda öldürülenlerin sayısı 383. Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın verilerine göre, 2008 yılında devlet güçlerince yapılan yargısız infazlar bir önceki yıla göre yüzde 54 artış gösterdi.

Dikkat çekici bir diğer nokta, yargısız infazlara, AKP hükümetleri döneminde, polis tarafından sokak ortasında yapılan infazların da eklenmiş olması.

Polis, son olarak 27 Ekim 2007'de, Antalya'da Çağdaş Gemik adlı genci başından vurarak öldürmüş, bu, gözaltında işkence ile öldürülen Engin Çeber olayıyla beraber kamuoyunda büyük infial yaratmıştı.