Uras "Ergenekon kardeşliği" istedi

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Ufuk Uras, Ergenekon'un sağcı-solcu, şeriatçı-laik türü saflaşmalara kurban edilmemesi gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, dün Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Ergenekon gibi örgütlenmelerin tasfiyesinin nasıl yapıldığı kadar, tasfiyenin kendisinin de önemli olduğunu söyledi ve "Meclis olarak, savcılık veya avukatlığa soyunmayı bir yana bırakıp, temsil ettiğimiz halkın vicdanı olalım" dedi.

Sağ sol
Ergenekon'u "siyasal ve toplumsal hayatımızı kuşatmış, ardına devlet gücünü almış, hukuksuz ve kanlı habis bir ur" olarak niteleyen Uras, bu urun bir an önce alınması gerektiğini söyledi. Buna karşı hep birlikte mücadele edilmesini isteyen Uras, konuyu sağcı-solcu, şeriatçı-laik, AB'ci-ulusalcı, diktatör-özgürlükçü gibi saflaşmalara kurban etmemenin milletvekillerinin elinde olduğunu ifade etti.

Meclis olarak savcılık veya avukatlığa soyunulmaması gerektiğini söyleyen Uras, "Türkiye, fikir mücadelelerinin kör döğüşe dönüştürüldüğü, demokrasi dışı darbe dönemlerinden çok çekmiştir. Meclis iradesi, bu dönemlere ve girişimlere yol vermeyecek kararlılığı ve yaratıcılığı, bugün mutlaka göstermelidir. Bu konuları örtbas etmek yerine, araştırılmasına önayak olunmalıdır" dedi.

Anayasa
23 Nisan gündemiyle toplanan Meclis'te konuşan Uras, Meclis'in, sık sık askeri darbe ve muhtıralara muhatap olduğunu, demokratik bir Anayasa yapma yetkisini kullanamadığını belirtti. ''12 Eylül 1980 darbe anayasasını esastan değiştirmek mümkün olmamıştır. Bu militarist özlü anayasayı değiştirme yönünde sınırlı adımlar atılmıştır. Ama bu görevin esası önümüzde duruyor. Türkiye'nin siyasal tarihinde anlamlı bir iz bırakmak istiyorsak, anayasayı değiştirme konusunda, bahanelere sığınmadan harekete geçmeliyiz.''
Kürt sorunu ve Ermenistan
Konuşmasında, DTP'ye yönelik operasyonu da değerlendiren Uras, bu operasyonların, gelecek aylarda Kürt sorununa ilişkin her türlü barışçıl umut ve beklentiyi tersine çevirdiğinin aşikar olduğunu söyledi. Ermenistan sınır kapısının açılmasını ve kardeş Ermeni halkıyla kucaklaşılmasını isteyen Uras, sözlerini, "Bir komşu ile olan ilişkilerin düzeltilmesi, diğer dost ve kardeş ülkelerle ilişkilerin bozulması üzerine inşa edilemez. Bu bakımından Azerbaycan ile ilişkilerimizin güçlenmesi ve geliştirilmesi için de azami çaba göstermeliyiz" diyerek tamamladı.