Üniversitelilerin oy hakkı için başvuru sonuç verdi

Üniversitelilerin oy hakkının korunması için TKP'li öğrenciler tarafından 7 Mart tarihinde Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan başvuru sonuç verdi. YSK kararına göre yurtta kalan öğrenciler de gerekli işlemleri yaparak yurtlarının bulunduğu ilçelerde oy kullabilecek.

Genel seçimlerin düzenleneceği 12 Haziran tarihinde birçok üniversitede final sınavları devam etmekte olacağı için milyonlarca üniversitelinin oy kullanması tehlikeye girmişti. TKP'li öğrenciler tarafından geçtiğimiz hafta Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan ve öğrencilerin kendi üniversitelerinde oy kullanabilmelerini talep eden başvuruya yanıt verildi.

YSK tarafından TKP'ye gönderilen yazılı açıklamada, üniversitelilerin ailelerinin yaşadığı illere gitmek zorunda kalmadan, üniversitelerinin bulunduğu illerde oy kullanabilmesi için gerekli işlemlerin 7 Mart tarihinde alınan bir karar ile belirlendiği belirtildi.

Karara göre, yurtta kalan üniversiteliler de artık ailelerinin bulunduğu illere gitmeden, yurtlarının bulunluğu ilçelerde oy kullanabilecek. Bu karar öncesinde, sadece üniversitelerinin bulunuğu ilde eve çıkanlar bu hakkı kullanabiliyordu.

YSK açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Yüksek Seçim Kurulu'nun 7/3/2011 tarihli, 2011/158 sayılı kararı ile kabul edilen Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını Gösterir Örnek 140/I sayılı genelgenin 7. maddesinin c fıkrasında

"Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmak suretiyle nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler."

hükmü yer almaktadır.

TKP'li öğrencilerden açıklama
YSK tarafından gönderilen metnin ardından TKP’li Öğrenciler konuya ilişkin bir açıklama yaptı. YSK'ya yapılan başvurunun sonuç verdiği belirtilen açıklamada "Daha önce kamuoyunda gündeme getirilmeyen “Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesini Gösterir Usul ve Esaslar” isimli genelgenin kamuoyu gündemine TKP'li öğrencilerin başvurusu ile girmesi sonrasında YSK bir adım attı. Mevcut uygulamada, seçimler sırasında çoğunlukla final dönemlerini geçirmekte olan üniversitelilerin ailelerinin yanında değil de okullarının olduğu kentte oy kullanmaları imkansızlaştırılmıştı. YSK'nın son kararı bu durumu değiştiriyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, önümüzdeki günlerde konuya ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapılacağı ifade edilrerek "TKP’li Öğrenciler ilerleyen günlerde üniversite öğrencilerinin seçimlerde oy kullanabilmesi için dikkat etmesi gereken başlıklarda ayrıntılı bir açıklama yapacak ve üniversite öğrencisi kardeşlerine oy haklarını savunma ve kullanmanın yolları konusunda bilgi verecek" denildi.

(soL - Haber Merkezi)