"Ulusal Program" rağbet görmedi

Hazırladığı ulusal programı partilerle görüşmeye çalışan hükümet, Baykal ve Bahçeli'den olumsuz yanıt alırken, BBP Başkanı Yazıcıoğlu ile Babacan görüştüler.
Ufuk Uras, Zeki Sezer ve Ahmet Türk görüşme sırasında.

soL (HABER MERKEZİ) Hükümet, hazırladığı ulusal programa destek alabilmek için siyasi partilerle görüşmeye çalışıyor. Hükümet adına muhalefet partilerinden Ulusal Program'ı görüşmek için randevu talep eden Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, CHP ve MHP'den olumsuz yanıt aldı.

Dün, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile meclisteki makamında 50 dakikalık bir görüşme yapan Babacan, "Türkiye'nin Ulusal Program Taslağı'nı geçen hafta tamamladık. Geniş bir değerlendirme, istişare sürecine başladık. İçeriği hakkında bilgi sundum. Sayın Yazıcıoğlu görüşlerini daha sonra bize bildirecek" dedi. Görüşme sırasından Yazıcıoğlu'nun Kafkasya ve Ermenistan ziyareti hakkında da bilgi aldığı açıklandı.

"Beyfendinin ihtiyacı yok"
Başbakan Erdoğan, dünkü konuşmasında Ulusal Program ile ilgili görüşme konusunda CHP'den haftalarca cevap gelmediğini, en son iki gün önce ''Onur Öymen'e gelip brifingi versinler'' şeklinde bir cevap verildiğini dile getirdi ve "Herhalde beyefendinin ihtiyacı yok. Ben bakanımı gönderiyorum. Eğer siz bakanımdan böyle bir brifingi almayacaksanız yapılacak olan iş şudur bürokratımızı göndeririz, bilgiye ihtiyacınız varsa alırsınız, yoksa almazsanız" dedi.

Babacan ise CHP konusunda "Biz Ulusal programı 8-9 Eylül tarihleri arasında götürmeyi planlamıştık. Ancak Sayın Baykal o tarihlerde müsait olmadığı için Öymen'e yönlendirdiler. AB Genel Sekreterimiz Oğuz Demiralp, Öymen'e uygun bir zamanda programla ilgili bilgi sunacak" dedi.

Baykal'ın ardından Bahçeli
Yazıcıoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan MHP'den de randevu talep ettiklerini ancak bir isim verildiğini belirterek taslağın Dışişleri Bakanlığı tarafından o isme gönderileceğini ifade etti. Babacan, "Taslak MHP'den işaret edilen bir yetkiliye sunulacak" dedi.

MHP'nin bu tutumunu da eleştiren Erdoğan, "MHP'nin verdiği cevap. Efendim 'Dışişleri Bakanı bizim eski genel başkanımız için 'Petrosyan ile geçmişte görüştü' dedi. Ondan dolayı kırgınız. Filancaya gelsinler brifingi versinler.' Kusura bakmayın, eğer çok arzu ediyorsanız, bir bürokrat da gelir size bu brifingi verir. Olay bu. Bu kadar gayri ciddilik olur mu? Söylenen şey eğer yalansa Dışişleri Bakanı'nı eleştirirsin" dedi.

Babacan yarın DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'la görüşecek.