Ufuk Uras yine AKP'ye akıl verdi

Ufuk Uras yaptığı yazılı açıklamada PKK’nin 20 Eylül’e kadar ateşkes ilan etmesinin 'tökezleyen demokratik açılımı yeniden canlandırmak için iyi bir fırsat' olarak nitelendirdi.

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras yazılı bir açıklama yaparak, AKP hükümetinin önceki dönemin hatalarından ders çıkartması ve bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini savundu.

Ufuk Uras, AKP'ye 'tavsiye'lerde bulunarak "Güven arttırıcı adımlar beklemeden atılmalı, önlemler alınmalıdır. Referandum ve yaklaşan genel seçimler geciktirici gerekler olarak ileri sürülemez. Bu bağlamda taş atan çocuklar hakkında çıkan yasa yetersiz ama olumlu bir örnektir. KCK operasyonlarında tutuklanan BDP’lilerin serbest bırakılması yönünde atılacak adımla devam edilmelidir. AKP bu tutukluların siyasal hayata entegrasyonun köprüleri olduğunu asla unutmamalıdır. Askeri operasyonlar durmalı ve demokratik açılıma şans tanınmalıdır. AKP dışlayıcı dilini ve tavrını değiştirerek BDP ile düzenli ilişki içerisine girmelidir. Bu sorunun çözülmesinde Abdullah Öcalan’ın yapabileceği şeyler olduğu ve topluluk üzerinde ciddi bir manevi ağırlığa sahip bulunduğu aşikardır. AKP hükümeti barışçı çözümde sonuca ulaşabilmek için bu gerçekliğin gereğini yapmaktan sakınmamalıdır. Son yaşananlar görmezden gelinemez. Bu nedenle bu ateşkesi kimse ıskalamamalıdır" dedi.

"Hatalardan arınmış ve içi doldurulmuş demokratik açılım hemen devreye sokulmalı"
Sorunun çözüm yerinin TBMM olduğunu, anayasal vatandaşlığın devreye sokulmasıyla çözüme ulaşılabileceğini belirten Uras, "PKK’lilerin silahlarını bırakarak normal hayata entegre olmaları için uygun model geliştirilmelidir. Sınırlarda özel birlik hazırlığı 25 yıllık başarısız bir terörle mücadele zihniyetinin tezahürüdür. Vazgeçilmelidir, seçim yasasındaki yüzde 10 barajı kaldırılmalıdır. Hatalardan arınmış ve içi doldurulmuş demokratik açılım hemen devreye sokulmalıdır" dedi.

(soL - Haber Merkezi)