'Türkiye tarihinde üniversiteler hiç bu kadar itibarsızlaşmadı!'

Üniversite Konseyleri Derneği, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin skandal ilanına ilişkin bir açıklamada bulunarak, 'Türkiye tarihinde üniversiteler hiç bu kadar itibarsızlaşmadı' dedi.

(soL - Haber Merkezi) Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin dün gazetelerde yayımlattığı öğretim üyesi ilanında yapılan torpil açıkça ortaya çıkmıştı. Bu skandalın ardından bugün bir açıklama yapan Üniversite Konseyleri Derneği, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde yaşanan skandal sürpriz olarak kabul edilmemelidir" dedi.

Açıklama şu şekilde:

TÜRKİYE TARİHİNDE ÜNİVERSİTELER HİÇ BU KADAR İTİBARSIZLAŞMADI!

Rize’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin açılan kadrolar için sitesine koyduğu ilanda, söz konusu kadrolara yerleştirilmesi düşünülen akademisyenlerin isimlerinin de yer alması büyük bir skandala yol açmıştır.

AKP döneminde yoğun bir kadrolaşma yaşandığı, liyakatin ve üniversite geleneklerinin çiğnendiği, bilimden, aydınlanmadan yana akademisyenlerin yıldırılmaya çalışıldığı çok iyi biliniyor. Bu nedenle de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde yaşanan skandal sürpriz olarak kabul edilmemelidir.

Ancak olayın işaret edilmesi gereken başka bir yönü daha bulunmaktadır. AKP’nin, devleti tamamen ele geçirmesinden önce üniversitelerin yine baskıcı ve piyasacı eğilimleri vardı, ama devletin ve üniversitelerinin bu kadar inandırıcılığını yitirdiği, bu kadar çapsızlaştığı, yaptığı hileleri bile bu kadar yüzüne gözüne bulaştırdığı bir dönem olmamıştı.

Yitirilen itibarın, bu düzen içinde yeniden kazanılabileceği bir dönem olmayacağını düşünüyoruz. Geçmiş olsun sermayenin AKP eliyle kurduğu düzene. Emekçi halkımız ve ülkenin namuslu, yurtsever akademisyenleri yenisini elleriyle kuracaklardır.

Üniversite Konseyleri Derneği