TSK'da karma yapı

TSK'nın dönüşümü gündemi, "bedelli askerlik" tartışmalarıyla ve Lice ve Şemdinli'de 10 askerin ölmesiyle birlikte yeniden ısındı. Tasarlanan ise, hem fakülte mezunlarının kısa dönem askerlik uygulamasının kaldırılması yoluyla TSK'nın "asker ihtiyacı"na "zorunlu askerlik" kontenjanından çözüm bulunması, hem de bugüne değin PKK'ye karşı daha "…

soL (HABER MERKEZİ) Sık sık gündeme gelen ve ekonomik krizden "en az zararla" çıkmanın yollarından biri olarak da önerilen "bedelli askerlik" konusunda, MHP'li milletvekili Hasan Çalış'ın konuyla ilgili TBMM'ye verdiği yasa teklifinin Devlet Bahçeli tarafından geri çektirilmesi ve en son Lice ve Şemdinli'de 10 askerin ölmesinin ardından Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un konuyla ilgili ortaya koyduğu "net tavrı"yla birlikte askerlik ve orduya ilişkin tasarımlar yeniden konuşulmaya başlandı.

Geçtiğimiz gün yaptığı basını bilgilendirme toplantısında, "bedelli askerlik" ile ilgili bir soru üzerine İlker Başbuğ, 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. maddesine göre, bedelli askerliğin "fazla sayıda yükümlü" olması halinde uygulandığına işaret ederek, "eğer o sene askere giden yükümlü talebi, müracaat eden personel talebi bizim ihtiyacımızdan fazla olursa uygulanabilir" demiş, TSK'da yeni bir yapılanma için hızlı adımlar atıldığını belirtmişti.

Bilgilendirme toplantısında TSK'nın asker "ihtiyacı"nı karşılama yüzdesinin yıldan yıla düştüğü düştüğünü bildiren Başbuğ, "özellikle Türkiye'de TSK'da asker sistemleri çok farklı. Bunun üzerine ciddi şekilde çalışıyoruz. Bunu da aslında daha basit, daha sade, daha objektif bir sisteme getirme konusunda ciddi şekilde çalışıyoruz" demişti.

15 ay normal, kısa dönem ve bedelli askerlik uygulamasından oluşan sistemi genel olarak ele alıp "daha sağlıklı, daha sade, daha eşit, daha adil bir sistem" üzerinde çalışıldığını
söyleyen İlker Başbuğ'un mesajını verdiği tek tip askerlik çalışmasının taslağında 6 aylık kısa dönem askerliğin sona erdirilerek fakülte mezunlarının 12 ay er olarak askerlik yapması, böylelikle de TSK'daki asker açığının kapatılmasının öngörüldüğü açığa çıktı.

Genelkurmay yetkilileri, bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladıkları çalışma, Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıklarında sürdürülüyor. Çalışmanın yüksekokul, lise ve ilköğretim mezunları ise 15 ay askerlik yapmasını da içerdiği, TSK'nın ihtiyacı doğrultusunda dört yıllık üniversite mezunları arasından seçilen yedek subaylık döneminin de sona ereceği öğrenildi. Takım komutanı ihtiyacını, yedek subaylar yerine, sözleşmeli subaylarla karşılanacak.

TSK'nın, zamanla profesyonel askerlik ile mecburi askerlikten oluşan karma bir sisteme geçerken daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısı da tugay-tabur esasına çevrilecek.