TSK artık “güvenilir” değil mi?

Bir zamanlar anketlerde “en güvenilir kurum” olarak gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri halkın gözünde inandırıcılığını kaybetti mi? Genelkurmay Başkanı’nın Efes 2009 tatbikatında ordunun sergilediği kabiliyet ile ilgili "dostlarımıza güven verir, düşmanlarımıza korku salar" değerlendirmesi, pek çok kişi tarafından “ordu önce kendi döşediği mayınları temizlesin” yorumuyla karşılandı.

soL (HABER MERKEZİ) Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ İzmir'de Doğanbey Körfezi'nde yapılan Efes 2009 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın ardından yaptığı açıklamada "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müşterek harekatı planlama yeteneği ve bu müşterek harekatı icra yeteneğinin mükemmel seviyeye ulaştığını" ileri sürdü. Başbuğ tatbikatla ilgili değerlendirmesinde "Silahlı Kuvvetlerin erişmiş olduğu ateş gücü ve gece harekatı imkan ve kabiliyetlerini izleyen ve görenlerden Türkiye'nin dostları mutlu olur, düşmanlarıysa herhalde çok derin bir düşünce içine girmek durumundadır" diye konuştu.

Her yıl düzenlenen tatbikat ile ilgili gazetelerde yer alan haberler de Başbuğ'un açıklamaları doğrultusunda harekatın başarısına işaret etti. Haber başlıklarından bazıları "TSK'dan göz kamaştıran gösteri", "Efes nefes kesti", "Demir ve Çelik savaştı Mehmetçik nefes kesti!", "Mehmetçik dosta güven düşmana korku saldı" şeklinde oldu.

Ancak Genelkurmay Başkanı'nın tatbikatla ilgili "dostlarımıza güven verdik, düşmanlarımıza korku saldık" açıklamasının, gazete editörleri tarafından manşete taşınsa da, okurlar tarafından inandırıcı bulunmadığı görüldü. Başbuğ'un açıklaması ile ilgili haberlere yazılan okur yorumlarında, TSK'nın daha kendi ülkesindeki mayınları bile temizleyemediği, ilah alımlarının amacının aslında silah tekellerini zengin etmek için yapıldığı, silahların çoğunun ABD ve İsrail'den alındığı yönünde yorumlar yer aldı.

Dün konu ile ilgili yer verilen okur görüşlerinden bazıları şöyle:

"Bu anlatiginiz hikaye gibi geliyor Pasam.Nezaman ki,o mayinli arazi gibi sorunlari,siz sorunsuz halledebilirsiniz baskasina minnet etmeden,ozaman size ve gucunuze inanirim.Yoksa anlattiklariniz bana hikaye gelir Pasam..." (Vatan)

"o kadar güclüsünüz ama kendi gömdügünüz mayinlari temizliyemiyorsunuz." (Vatan)

"milletin durumu ortada dünyanın durumuda ortada memlekette 15 milyon insan açlık sınırının altında ama benim öyle bir ordum varki dünyanın ilk 5 ordusundan biri ne mutlu bana dimi böyle bir orduya sahibim bakın nasılda başbakanım heyecanlı heyecanlı seyrediyor bizim yalandan savaş tatbikatını ama bu ordu döşediği mayınları temizliyemiyormuş,30 senedir beş ,altı bin kişilik pkk terorünü bitirememiş,silahının yüzde seksenini usa dan alır heronlarını israilden aynı zamanda milli eğitim bakanlığı kadar bütçesi vardır diğer extra kaynaklardan gelen harcamalar hariç danıştay denetimine tabii olmazlar kimin umurunda kandırın bakalım nereye kadar kandıracaksınız verdiği verginin hesabını soramıyanları" (Radikal)

"butun amac ve gayeleri herkimlerden aliyorsa bu silahlari onlari daha ve daha zengin etmek." (Radikal)

"el alem nükleer patlatiyor biz havai fisek..!" (Vatan)

(Yorumlar, özgün yazım yanlışlarına dokunulmadan aynen aktarılmıştır)