Tarımda devlet desteği kalkacak

Manisa'da AKP'nin Ahmetli ilçe teşkilatının genel kurulunda konuşan Bülent Arınç, ekonomik krizi değerlendirdi ve üzüm üreticilerini rahatlatmaya çalıştı. "Kaderimiz onların verdikleri kredilere bağlı" diyen Arınç, üreticilerin mağdur olmaması için bu kez TARİŞ'i destekleyeceklerini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) AKP milletvekili Bülent Arınç, memleketi Manisa'da AKP Ahmetli İlçe teşkilatının 3. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Açılış konuşmasını yapan Arınç, seçmenine ABD'de yaşanan ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerini değerlendirdi ve üzüm üreticilerini ikna etmeye çalıştı.

Bize kredi veren onlar
"Bu krizden Avrupa ülkeleri bile etkileniyor. Çok şükür biz fazla etkilenmiyoruz" diyen Arınç, AKP'nin "Türkiye mali krizden fazla etkilenmiyorsa bu AKP hükümetinin uyguladığı ekonomik politikalardandır'' tezini burada da yineledi.

Arınç,"Amerika'da yaşanan kriz, bütçesi Türkiye'nin bütçesinden büyük bankaları etkiliyor. Güçlü finans kurumlarının sıkıntıda bulunduğu bir ortamda 'Bana ne, batsın' diyemeyiz. Türkiye'ye kredilerin büyük miktarı oradan geliyor" ifadelerini kullandı.

Devlet tarafından verilen destekler kesilecek
Daha sonra üzüm üreticisinin sorunlarına değinen Arınç, TARİŞ gibi üretici birliklerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini, ''Üretici birlikleri, üreticinin gerçek sesi olmalıdır. Ellerindeki malı, mahsulü satmak zorundadır. Bakın başbakanımıza, bütün dünyayı dolaştı, 20 milyar dolarlık ihracatımız, 130 milyar dolara çıktı. Böyle yaparsanız malınızı satarsınız. Birliklerle ilgili kararlar alınacak. Devlet tarafından verilen bütün destekler kesiliyor. Bundan sonra ayakta kalıp kalmayacaklarını zaman gösterecek'' sözleri ile savundu.

Bu seferlik TARİŞ'e destek verebiliriz
Arınç, buna karşın bu sene üreticinin mağdur edilmemesi için devletin müdahale alımı yapabileceğini söyledi. Arınç, ''Geriye tek seçenek kaldı, o da TARİŞ'e üzüm alma yetkisini vermek ve hazineden para çıkarmak. TARİŞ'e bu parayı verdiğimizde geri döner mi? Hayır, geri dönmeyeceğini de biliyoruz. Yanlış olduğunu bile bile bunu yapmak istiyoruz. 'Bu parayı sana üreticinin üzümünü alman için veriyoruz. Sonra bu parayı senden geri istiyoruz' diyeceğiz. Devlet Bakanları ile görüşmeler devam ediyor. Bu işi çözdük. Yalnız değilsiniz'' dedi.

Memleketi Manisa'da sık sık ilçeleri gezerek nabız yoklamasıyla ünlü olan Arınç'ın konuşması, üzüm hasat döneminin yaşandığı ildeki kaygılı çiftçileri yatıştırma çabası olarak yorumlandı. Seçimler öncesinde şimdilik TARİŞ'e destek verileceği görülüyor.