‘Taklacı bakan’ davası 17 Ekim’de

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i protesto ettikleri için 10 yıl hapis cezası ile yargılanan TKP üyelerinin davası 17 Ekim'de başlıyor.

22 Nisan 2012 günü Bakan İdris Naim Şahin'i ''Taklacı bakan Muğla'dan defol'' diyerek karşılayan TKP üyelerinin 10'ar yıl hapis istemiyle yargılandıkları davanın ilk duruşması 17 Ekim Çarşamba günü Muğla Adliyesi'nde görülecek.

“Taklacı Bakan Muğla’dan defol”
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Erzurum Aşkale'de kendisini gördüğüne çok sevindiğini söyleyen bir vatandaşa "Nereden bileyim sevindiğini? Hadi bir takla at da görelim. Ya da oyna" şeklindeki sözleri büyük tepki çekmişti.

Bu sözlerin üzerinden kısa süre geçtikten sonra Muğla'ya çeşitli açılışlar yapmak için gelen Şahin, Muğla Valiliği'ni ziyaret etmişti. Bu ziyaret sırasında TKP üyeleri tarafından yapılan protesto eylemine sert bir şekilde müdahale ederek eylemcileri yaka paça gözaltına alan polis, eylemcilerle birlikte müdahaleye tepki gösteren 2 vatandaşı da gözaltına almıştı.

14 kişiye 10’ar yıl hapis istemi
Eylemin ardından Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eylem sırasında gözaltına alınan 14 kişiye karşı 10'ar yıl hapis istemiyle dava açıldı. İdris Naim Şahin'in yanı sıra polis memurları Murat Bayram ve Faruk Aytaç’ın da şikâyetçi olduğu davanın iddianamesi birçok gerçek dışı ifadeyi içeriyor.

“Taklacı bakan” ifadesi hakaretmiş…
Eylemciler tarafından açılan pankarttaki "Taklacı bakan" ifadesi "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" olarak tanımlanıyor. Oysa aynı sözü Bakan Şahin bir vatandaşa söylemiş, eylem ise bunu protesto etmek üzere gerçekleştirilmişti.

İddianamede TKP üyeleri polis memurlarını darp etmekle suçlanıyorlar. Oysa eylemin fotoğraf ve videolarında, bunun tam tersinin gerçekleştiği net şekilde görünüyor.

Eylemciler araç trafiğini engellemekle de suçlanırken, eylem alanı Şahin'in geçiş güzergâhında olduğu için zaten polis tarafından trafiğe kapatılmıştı.

İddianamede ayrıca "suç aletlerinin zor alımı" talebi yer alıyor. Suç aleti olarak tanımlanan nesneler ise eylemde kullanılan pankart ve megafon. Pankart ve megafonun suç aleti sayılmasındaki tuhaflık bir yana, hem megafon hem de pankartın polis müdahalesi sırasında kullanılmaz hale gelmişti.

TKP Muğla İl Örgütü'nden çağrı
Konuyla ilgili TKP Muğla İl Örgütü "Sen Türkiye Değilsin! Gideceksin!" başlıklı bir açıklama yayınlayarak Muğla halkını 17 Ekim Çarşamba günü saat 09.00'da görülecek olan duruşmaya davet etti. "AKP onursuz bir halk yaratmaya çalışmaktadır. Ama başaramayacaktır. Halkımız AKP’nin istediği kalıba girmeyecektir" ifadelerine yer verilen açıklamada, tüm siyasi davalar gibi Muğlalı eylemcilere açılan davanın da gayri meşru olduğu ifade edildi.

(soL–Muğla)