Suriye'ye karşı asker toplayanlar hakkında suç duyurusu

Adalet İçin Hukukçular, AKP'nin Libyalı bir grup ile Özgür Suriye Ordusu temsilcileri arasında Suriye'de savaşmak üzere asker toplanması konusunda yapılan görüşmeye arabuluculuk ettiği yönündeki haberlerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Hatay'da üslenen ve AKP hükümeti tarafından himaye edilen Özgür Suriye Ordusu temsilcilerinin Libya'dan gelen bir grupla geçtiğimiz Cuma İstanbul ve Hatay'da buluştuğu, iki grup arasında Suriye'de Esad yönetimine karşı savaşmak üzere militan, para ve silah desteği konusunda görüşme yapıldığı ve görüşmeye AKP'nin arabuluculuk yaptığı iddiası basına yansımıştı. Dün soL'da yer alan AKP'nin TCK 306. maddeden haberi var mı? başlıklı haberde "yabancı bir devlete karşı asker toplayan veya diğer hasmane hareketlerde bulunan" kişilere hapis cezası öngören Türk Ceza Kanunu'nun 306 maddesini hatırlatmış ve haberde "Yasa gereği Riyad el Esad ve diğer Özgür Suriye Ordusu mensuplarının derhal tutuklanmaları ve -henüz Suriye'yle savaş çıkmadığı için!- iki ila sekiz yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaları gerekiyor. Ancak yasa gereği bu kovuşturma Adalet Bakanı'nın iznine tabi olduğu için, AKP yasayı uygulamaktan kaçınıyor" ifadesine yer vermiştik. Konu ile ilgili olarak Adalet İçin Hukukçular bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yabancı devlet aleyhine asker toplama suçlaması
Adalet İçin Hukukçular, "Özgür Suriye Ordusu adı verilen örgütün sorumlusu Riyad El Esad, Libya İslami Mücadele Grubu adı verilen örgütün eski lideri Abdülhakim Belhac ve yapılacak soruşturma neticesinde tespit edilecek diğer kişiler" hakkında "Yabancı devlet aleyhine asker toplama" suçlaması ile suç duyurusunda bulundu.

TCK 306. madde hatırlatıldı
"Yabancı bir devlete karşı asker toplanması" ile ilgili Türk Ceza Kanunu'nun 306. maddesi de suç duyurusu dilekçesinde hatırlatıldı:

Madde 306 - 1) Türkiye Devletini savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak şekilde, yetkisiz olarak, yabancı bir devlete karşı asker toplayan veya diğer hasmane hareketlerde bulunan kimseye beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.

2) Fiil sonucu savaş meydana gelirse faile müebbet hapis cezası verilir.

3) Fiil, sadece yabancı devletle siyasal ilişkileri bozacak veya Türkiye Devleti veya Türk vatandaşlarını misilleme tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak nitelikte ise faile iki yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.

4) Siyasal ilişki kesilir veya misilleme meydana gelirse üç yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

5) Bu maddede yer alan suçun kovuşturulması Adalet Bakanının iznine bağlıdır.

6) Bu madde hükümleri, fiilî savaş hâlinde ülke topraklarının tamamını veya bir kısmını işgal eden yabancı devlet kuvvetlerine karşı meşru müdafaa amaçlı direniş hareketleri hakkında uygulanmaz.

"Türkiye ile Suriye arasında savaş tehlikesi yaratılıyor"
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan suç duyurusu dilekçesinde, haberlerin doğruluğunun derhal araştırılması talep edilirken, iddia edilen faaliyetlerin Suriye ile Türkiye arasında savaş tehlikesi yarattığına dikkat çekildi:

"Bu haberlerde yer alan iddiaların gerçek olması halinde, ilgili haberlerde yer alan yabancı ülke vatandaşlarından oluşan silahlı grup ve kişilerin Türkiye’de, başka bir devlet aleyhine faaliyet yürüttükleri, bu devlet aleyhine asker ve para topladıkları, bu kişi ve grupların Türkiye’de barındırıldıkları ve aralarında yaptıkları toplantılara “Türk görevlileri”nin de katıldıkları anlaşılacaktır.

Bu faaliyetlerin, Suriye devletine karşı ulusal ve uluslararası hukuk kurallarının ihlali olduğu ve Suriye devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir savaş tehlikesi yarattığı açıktır."

AİH: Savaş Kışkırtıcılığına İzin Vermeyeceğiz
Adalet İçin Hukukçular bugün suç duyurusu ile ilgili kamuoyuna şu açıklamayı yaptı:

"Savaş Kışkırtıcılığına İzin Vermeyeceğiz

· Adalet İçin Hukukçular Türkiye’de, Suriye’ye karşı “asker toplayanlar” hakkında suç duyurusunda bulundu.

· Adalet İçin Hukukçular ülkemizin bir savaşa sürüklenmesine tüm gücü ile karşı duracaktır.

Cumhuriyet gazetesinin 29 Kasım 2011 tarihli nüshasında, “Daily Telegraph” gazetesi kaynak gösterilerek yayınlanan bir haberde, Libyalı bir grubun Türkiye’ye gelerek, İstanbul’da ve sınır bölgesinde Suriye Özgür Ordusu adı verilen örgütün yöneticileri ile görüştüğü yer almıştır. Söz konusu haberde ayrıca, Türkiye’nin muhaliflerin yanında savaşmaları için Libya’dan Suriye’ye gönüllü taşıdığı belirtilmekte ve Türkiye’nin de bu organizasyonun içinde yer aldığından bahsedilmektedir.

Adalet İçin Hukukçular, gazetelerde yer alan bu haberlerin ve doğruluklarının derhal ve hızlıca araştırılması gerektiğini düşünmektedir. Bu nedenle, sorumlular hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 306. maddesinde düzenlenen “Yabancı Devlet Aleyhine Asker Toplama” suçundan kamu davası açılması için suç duyurusunda bulunmuştur.

Bu vesile ile, Adalet İçin Hukukçuların ülkemizin bir savaşa sürüklenmesine tüm gücü ile karşı duracağını bir kez daha belirtmek isteriz.

Adalet İçin Hukukçular"

(soL - Haber Merkezi)