Skandal açıklama: "Biz madencileri 3 günde çıkarırdık"

Şili'deki maden kazasında mahsur kalan işçilerin yeryüzüne çıkarılması hakkında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, inanılmaz bir açıklama yaptı: "Böyle bir kaza bizde olsaydı, madencilerimizi üç günde çıkarırdık."

Zonguldak Karadon Ocağı'nda grizu patlaması sonrası oluşan göçükten 2 madencinin değil kendileri cesetleri bile henüz çıkarılmamışken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in Şili'de madencilerin kurtarılması ile ilgili skandal niteliğinde açıklamalar yaptı.

Bakan Dinçer, "Böyle bir kaza bizde olsaydı, madencilerimizi üç günde çıkarırdık" dedi.

"Grizu değil göçük"
Sky Türk'te yayınlanan 'Haber Mahali' programına katılan Bakan Dinçer, Şili'de bir grizu patlamasının meydana gelmediğini sadece göçük oluştuğunu vurgulayarak Şili'de madencileri kurtarmak için yapılan çalışmaları küçümseyici açıklamalarda bulundu:

"Zonguldak'da grizu patlaması ile kazaya uğradık. Şili'de ise göçük oldu. Şayet Zonguldak'da grizu patlaması yerine, göçük olsaydı, işçilerimizden hayatını kaybeden olmayacaktı ve sadece 3 günde çıkaracaktık."

"Biz çok daha iyiyiz"
Dinçer, 560 metreden işçileri 3 günde çıkarabileceklerini ve bu konuda Şili'den daha iyi durumda olduklarını söyledi. Bu nedenle kendilerine "haksızlık" edilmemesi gerektiğini belirten Bakan Dinçer, Şili'de yaşananların Türkiye'de yaşanan kazalarla mukayese edilmemesini istedi:

"İşçilerimizi 560 metreden 3 günde çıkarırdık. Biz çok daha iyiyiz. Şimdi siz, madenin bir köşesinde göçük olmuşken öbür tarafta güvenli bir yerde bekleyen insanları görüp "Bizde niye böyle değil!" derseniz, bize haksızlık edersiniz.

"Çünkü bizim madenlerimizde de işçilerimizin güvenle ve aylarca kalabilecekleri mekanlar var. Zaten ona benzer yerlerde dinleniyorlar, yemeklerini yiyorlar. Ama bizde insanlar hayatını kaybettiler. İkisi ayrı durumlar. Onun için Şili'deki benzer başka bir durumu bizimle mukayese etmenin doğru olacağı kanaatindeyim."

"Şili'de olup biteni büyütmeyin"
Çalışma Bakanı Dinçer Şili'deki kurtarma çalışmalarının büyütüldüğünü de savunarak, basit bir nedenle Şili'de kurtarma çalışmalarının uzadığını söyledi:

"Niye o kadar büyütüyoruz Şili'de olup biten hadiseyi? Şöyle örnek vereyim, içeriye indirilen sondajın genişliğiyle, aslında yapılan kafes birbirinden farklıydı, uyumlu değildi. Kafes sondaj deliğinden içeriye giremediği için geciktiler. Çok da basit bir hadiseydi halbuki."

Dinçer doğruyu söylemiyor
Bakan Dinçer'in Şili'deki kurtarma çalışmalarını küçümseyici açıklamalarında, "Bizim madenlerimizde de işçilerimizin güvenle ve aylarca kalabilecekleri mekanlar var" şeklindeki sözlerini Maden Mühendisleri Odası verileri yalanlıyor.

Bugün bir gazeteye konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun Şili'deki madencilerin sığınma odaları sayesinde hayatta kaldıklarını, Türkiye'deki madenlerde sığınma odalarının ise son derece yetersiz olduğunu belirtti:

"Türkiye'de de 4 madende 20 işçinin 55 saat yaşayabileceği sığınma odaları var. 400 yer altı işletmesinin bulunduğu gelişmiş bir ülkede 4 maden çok az. Biz bu konuda gerekli çalışmalarımızı ve raporlarımızı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunduk. Bu konuda hükümetin harekete geçmesi ve yasalar koyması gerekiyor."
(soL-Haber Merkezi)