Şivan Perwer'e avcı kekliği benzetmesi

Cihan Haber Ajansı’na göre Kürtleri fazla politize olmakla eleştirdiği ifade edilen Şivan Perwer için, AKP’nin "avcı kekliği politikasını" öne aldığı belirtiliyor.

AKP’nin Kürt açılımı gündemi ile eş zamanlı olarak, hükümet yanlısı medyanın yoğun ilgisine maruz kalan Şivan Perwer’in Bükreş konserindeki konuşmasında, Kürtleri fazla politize olmakla eleştirdiği ve "Kürtler neden sadece politika ile ilgileniyor? Evet politika lazım. Ama bunun yanında kültüre, sanata, diplomasiye, eğitime de önem vermeleri gerekir. Birbirimizi dinlememiz lazım" dediği ifade ediliyor.

Habere göre, konuşmasında Kürtlerin diplomasi yolunu kullanmadığını iddia eden Perwer, meselenin diplomasi ve diyalog yoluyla uluslararası platformlara, parlamentolara taşınması gerektiğini kaydetti.

Perwer’in hükümeti Kürtleri muhatap almamakla eleştirdiği ve Kürtlerin akil adamlarının muhatap alınması ile başarıya ulaşacağını belirttiği konuşmasında, ‘akil adamlar’dan kimi kastettiğine dönük bir bilgi yer almadı.

Avcı kekliği benzetmesi
Öte yandan, AKP hükümetinin Şivan Perwer’e dönük ilgisi ve bunun nedenleri üzerine, Hewler Post internet sitesinde Nevzad Hawkari tarafından kaleme alınan yazıda "Şıvan ve avcı kekliği" başlığı kullanıldı.

Yazının başında Kızılban, AKP hükümetinin Kürt milletvekilleri vasıtasıyla Perwer’le aylar önce bağlantı kurduğu ifade ederken, “Anlaşılan Hükümetin birinci önceliği Şivan Perwer’i ülkeye bir şekilde getirtmektir” diyor.

Yazısında Perwer’in evrensel sanatçı kimliğinin yerel kimliğinin üzerine çıktığını kaydeden Kızılban, Perwer’in Kürt sorununu dünyada, zihinlerde canlı ve zinde tutan şahsiyetlerin başında geldiğini ifade ederken, bunun nedenlerine dikkat çekiyor.

Kızılban, bölgede tarikat, aşiret ve cemaat şeklindeki örgütlenmenin tasfiye sürecine girdiğini öne sürdüğü yazısında, “Sistem, yerli tabiri ile avcı kekliği politikasını öne almış görülüyor” ifadesini kullanıyor.

Yazı, şu şekilde devam ediyor: “Avcılar, avcı kekliğini kafese koyar ve avlaklara götürür, kekliklerin yoğun bulunduğu bölgeye bırakır, çeşitli tuzaklar kurar ve gizlenirler. Avcı kekliği sesi gür ve güzel olanlardan seçilir. Sahipleri avcılar kekliği bıraktıkları bölgede gür ve güzel sesi ile ötüşünü uzaktan gizlenerek izlerler. Keklik ötmeye başlar, ırkdaşları, yoldaşları sesin geldiği yöne doğru harekete geçer, toplanırlar. Bilmezler ki bu ötüşün, sesin geldiği yerin tuzaklarla dolu olduğunu, canlarına mal olacağını ve dost olarak gördükleri için o tarafa doğru akın ederler. Bu akın onların önemli bir kısmının sonu olur. Bu politika yıllarca tekrarlandı, bu gün de devrededir.”

Sanatçıyla açılım
AKP hükümetinin, sonradan adını demokrasi açılımına çevirdiği Kürt açılımını sanatçılar üzerinden gündemde tutma çabalarının son örneğini görünen o ki Şivan Perwer oluşturuyor.

Bilindiği gibi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugüne kadar bu içerikle iki kahvaltı düzenlemiş, bu kahvaltılara katılan sanatçıların katılım gerekçelerindeki farklılıklar ve sonrasında yaptıkları açıklamalar tartışma konusu olmuştu.

Şivan Perwer’e dönük AKP ilgisinin kökeninde, Perwer’in Kürt halkı üzerindeki etkisinin belirleyici olduğu yönünde değerlendirmeler yapılırken, Türkiye’ye getirildiği takdirde AKP’nin bunu seçim yatırımına çevireceği ifade ediliyor. Bilindiği gibi Şivan Perwer, geçtiğimiz aylarda kendisini dinlediğini ifade eden Başbakan’ın sözlerinden etkilendiğini söylemişti.

(soL – Haber Merkezi)