Şehir Plancıları AKP'yi uyardı

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçirilmesine tepki gösteren TMMOB Şehir Plancıları Odası basın açıklaması yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) TMMOB Şehir Planlamacıları Odası Yönetim Kurulu, meclis tarafından onaylanan tasarının TOKİ ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın planlama yetkilerini genişleteceğini, denetim dışı bırakacağını iddia ediyor.

"Bütün Planlama Yetkileri, Hükümetin Özel Kurumlarına" başlığını taşıyan açıklamada Kamu arazilerinin ayrıcalıklı planlama hakları sağlanarak satılması eleştiriliyor. Bu amaca yönelik ise belediyeler ve diğer planlama kurumlarının devre dışı bırakıldığı ve konuyla ilgili tüm yetkilerin TOKİ'ye bırakıldığı ifade ediliyor.

Tasarı yasalaşırsa, Özelleştirme İdaresi'nin elindeki tüm hazine arazilerini kimseye söylemeden ve duyurmadan kapalı kapılar arkasında planlayıp satma, sattığı yerin planlama yetkilerini de beş yıl elinde tutma yetkisi olduğu tehlikesine işaret eden şehir planlamacıları, Devlet Hava Meydanı İşletmeleri (DHMİ) ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) ellerindeki kamu arazilerini satmak için de plan yapma yetkisine kavuşturulacağını ifade ediyor.

Açıklamanın devamında "Bugün kentlerimizin ulaşım, altyapı, deprem ve afet riski, konut sorunu ve benzeri içinden çıkılmaz hale getirilen sorunları, büyük ölçüde, kentlerin kuralsız gelişmesi, planlama kurumlarının dağınık ve etkisiz kalmasından kaynaklanmaktadır. Bu kuralsızlık, plansızlık ve dağınıklığı ortadan kaldırmak bir yana mevcut iktidar bu sorunları daha da ağırlaştıran bir kuralsızlaştırma ve planlama kurumlarını dağınıklaştırma uygulamalarında devam etmektedir. Mevcut tasarı bu yönde atılmış bir başka adımdır" deniyor.