'Rehinelerin karşılığında IŞİD'e 180 militan teslim edildi' iddiası

IŞİD'in elinde 49 gün rehin kalan konsolosluk görevlilerinin Türkiye'ye nasıl getirildiği konusunda yeni iddialar gündeme geldi. Buna göre hükümet pazarlık sonucu 180 IŞİD militanını örgüte teslim etti, MİT herhangi bir operasyonda yer almadı. Teslim edilenler arasında Niğde saldırganı olduğu da iddia ediliyor.

101 gün boyunca IŞİD’in elinde rehin kalan 49 Musul Konsolosluğu çalışanının serbest kalması konusunda yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, konsolosluk çalışanları tam 180 IŞİD militanı karşılığında serbest bırakıldı militanlar Van’da toplanıp örgüte teslim edildi. Taraf gazetesinden Hüseyin Özay’ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberindeki iddialar şöyle:

ABD istemedi

-180 militanın bir kısmı gözaltına alınan örgüt üyeleriydi. Teslim edilenler arasında, IŞİD’in üst düzey yöneticileri de bulunuyordu.

-IŞİD’e hava operasyonları başlatan ABD, Türkiye’de tedavi gören IŞİD militanlarının serbest bırakılmasına karşı çıkıp Türkiye’yi uyardı. Ancak IŞİD, üyelerinin serbest bırakılması ve tedavi edilenlerin gönderilmesi konusunda hükümete baskı yapıyordu.

-Rehinelerin bırakılması sırasında Türkiye güvenlik birimlerinin doğrudan operasyonu olmadı.

Van’da güzenlik birimine götürüldüler
-ABD’ye destek veren aşiretlerin önde gelen isimleri rol oynadığı anlaşma sonrasında, IŞİD rehineleri sınıra getirip MİT’e haber verdi. IŞİD militanları da, rehinelerin özgür kalmasının ardından bırakıldı.

-IŞİD militanlarıysa bir hafta içinde aşamalı olarak bırakıldı. Tedavi görenler ve hapishanelerde gözaltında tutulanlar önce Van’da bir güvenlik birimine getirildi. Ardından kafileler halinde, otobüslerle Suriye’ye götürülerek IŞİD’e teslim edildi.

Niğde militanlarına ne oldu?
-Niğde’de polislere saldıran militanların serbest bırakılıp bırakılmadığı bilinmiyor. İddiaya göre ilk planda bu kişiler takas anlaşmasına dahildi ancak tepkiler üzerine bu militanlar takastan çıkarıldı.

-IŞİD’e rehineler karşılığı silah ve para verilmedi ama ilk günlerdeki pazarlık sırasında belirli miktarda bir para örgüt yöneticilerine verildi.
Erdoğan takası doğrulamıştı

Rehineler daha serbest bırakılmadan ortaya atılan takas iddiaları ilk kez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Velev ki takas yapıldı” sözleriyle doğrulanmış ancak ayrıntılar hiç açıklanmamıştı.