ÖSO'dan Akçakale'de yakınlarını yitirenlere "taziye" ziyareti

Genelkurmay'ın 'sınırlardan geçiş yok' açıklamasına karşı 10 ÖSO komutanı Akçakale’ye gelerek patlamada hayatını kaybeden 5 yurttaşın yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı ‘Türkiye’ye giriş çıkışların denetimsiz’ olduğu yönündeki haberler üzerine yaptığı açıklamada "Sınır hattında sorumlu olduğumuz bölgeden kontrolsüz ve yasa dışı giriş-çıkış yapılmamaktadır. Sorumlu olduğumuz bölge tamamen kontrol altında tutulmaktadır" demişti. Ancak Tel Abyad’daki ÖSO liderlerinin Türkiye’ye gelerek Akçakale'de yaşanan patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye ziyareti yaptığı ortaya çıktı.

Yurt gazetesinin haberine göre, Akçakale’de önceki hafta meydana gelen ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği bombalama olayının ardından 10 kişilik muhalif lider grubu, Suriye’nin Rakka iline bağlı Tel Abyad ilçesinden Türkiye’ye giriş yaparak Akçakale’deki Timuçin ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Akçakale’ye bağlı Bolatlar Köyündeki taziye ziyaretine katılan 10 muhalif lider aileye başsağlığı diledi. Taziye yemeği yiyen ve ardından üzüntülerini aileye ileten muhalif liderler, “Aynı üzüntüyü yaşıyoruz. Bu zulüm bir gün mutlaka son bulacaktır. Biz Türkiyeli kardeşlerimizden gelen destekler sayesinde bu savaşı kazanacağız” dedi.

Suriye Ordusu'ndan ayrıldığı öğrenilen bir binbaşı da taziye ziyareti sırasında Yurt muhabirine açıklamalarda bulundu, Tel Abyad İlçesi'nde silahlı 500 kişilik ordu bulundurduklarını söyledi.

Binbaşı açıklamasında 500 kişilik ÖSO ordusunu, 4 bölüme ayırdıklarını ve her bölümün başına bir komutan görevlendirdiklerini belirterek, grupları Tel Abyad’daki belirli noktalara konuşlandırdıklarını söyledi.

"Geçişler kontrol altında"
Önceki haftalarda Türkiye’ye giriş çıkışların denetimsiz olduğu yönündeki haberler üzerine açıklama yapan Genelkurmay, “18 Eylül-05 Ekim 2012 tarihleri arasında, Türkiye'ye giriş teşebbüsünde bulunan bin 796 Suriye vatandaşı, sınır birlikleri tarafından usulüne uygun bir şekilde yurt içine alınarak, mülki makamlara teslim edildi. 'Bunun haricinde, sınır hattında sorumlu olduğumuz bölgeden kontrolsüz ve yasa dışı giriş-çıkış yapılmamaktadır. Sorumlu olduğumuz bölge tamamen kontrol altında tutulmaktadır” demişti.

Genelkurmay’ın “giriş-çıkışlar usulüne uygun” açıklamasının ardından 10 ÖSO komutanının elini kolunu sallayarak gerçekleştirdiği taziye ziyareti Genelkurmay’ın Suriye çelişkilerine bir yenisini daha ekledi. Muhalif liderler taziye ziyaretlerinin ardından sınır üzerinden Tel Abyad’a geri döndüler.

Muhaliflerin ziyareti ne anlama geliyor?
ÖSO komutanlarının ziyareti sadece Genelkurmay’ın çelişkilerini ortaya koymakla kalmıyor, Akçakale halkının AKP’nin savaş politikalarına karşı gösterdiği tepkiyi de hedef alıyor.

Zira Akçakale’ye düşen top mermisinin ardından halkın öfkesi AKP’nin savaş politikalarına yönelmiş, ölümleri protesto etmek isteyen halk kaymakamlığa yürümüş, polis eylemi biber gazı kullanarak dağıtmıştı.

Akçakale’ye düşen top mermisinin failinin kim olduğu hala kesinleştirilemedi, bununla birlikte muhaliflerin yaptığı taziye ziyaretini, Hatay’ı kaybeden AKP-ÖSO cephesinin sınır boylarında daha fazla kan kaybetmemek için organize ettiğini düşünmemek için bir sebep bulunmuyor. Akçakale halkı muhaliflerle “barıştırılarak” savaşa ortak edilmek isteniyor.

(soL-Haber Merkezi)