Ortadoğu'da Osmanlı hayaleti dolaşıyormuş!

Erdoğan'ın medyatik şovuna medyanın ilgisi de gecikmedi. Basında "Yeni Osmanlı" haberleri sıklaşmaya başladı. Son olarak Newsweek Türkiye "Yeni Osmanlıcılığı" kapak yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) "Yeni Osmanlıcılık", bu haftaki Newsweek Türkiye dergisine kapak oldu. Dergi, "Yeni Osmanlı mı?" başlığı attığı kapak haberinin temasını da "Ortadoğu'da Osmanlı'nın hayaleti dolaşıyor" olarak belirlemiş.

Newsweek'in kapak tanıtım yazısı çoğumuza tanıdık gelen bir cümleyle başlıyor: "Ortadoğu'da bir hayalet dolaşıyor, Osmanlı İmparatorluğu'nun hayaleti..." Tarihi tersten okuma konusunda yetenekli olduğunu önceden bildiğimiz medya, sonunda geçtiğimiz yüzyılın "hasta adamı"nı allayıp pullayıp 21. yüzyılda İslam dünyası üzerinde dolaşan hayalet yapıyor.

Newsweek'in haberine göre, tüm İslam dünyası, Erdoğan'ın Davos'ta yaptığı çıkışı konuşuyor ve bunun üzerinden II. Abdülhamid dönemini hatırlayarak "özlemle" anıyor. "Türkiye dışındaki Müslümanlar pek sık tekrarlamadıkları bir şey yaptılar. Altı yüz yılı aşkın bir süre yaşayıp seksen altı yıl önce ölmüş Osmanlı İmparatorluğu'nun ruhuna övgüler düzmeye başladılar" diye anlatıyor dergi. Dar Al Hayat gazetesinden yapılan halifeliğin hortlatılması çağrısı hatırlatılıyor ve "Kahire, Tunus, Doha, Kuala Lumpur ve hatta Londra'daki Müslüman entelektüeller, Osmanlı İmparatorluğu'nun Erdoğan'ın şahsında ve Türkiye'nin kendi bölgesine ağırlık veren yeni dış politikası kanalıyla, bir zamanlar var olduğu geniş coğrafyaya geri dönme ihtimalinden umutla bahsetti" deniyor.

Dergi AKP'nin "Yeni Osmanlıcılık" açılımının başarısı konusunda hiçbir endişe duymuyor. Hatta bir kehanette bulunup, bunun Ortadoğu'da "geniş çaplı bir kimlik tartışmasını" ateşleyeceğini de öngörüyor.