Öğrenciler Sokağa Çıkıyor!

Yüksek Öğrenim Kurumu'nun (YÖK) 2009-2010 eğitim öğretim yılı için üniversite harçlarına %100'ün üzerinde zam açıklamasının ardından öğrenciler yarın saat 13.00'te sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Geçtiğimiz hafta içerisinde basına düşen "harçlara zam" haberi kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Habere göre Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) 2009-2010 eğitim öğretim yılı için üniversite harçlarında yeni bir düzenlemeye gitmiş ve bazı fakültelerin harç ödemelerinde yapılan düzenlemelerde zam miktarı %100’leri bir çok örnek geçen oranda yapılmıştı. Basına yansıyan haberlerin ardından öğrenciler zamlara karşı eşit parasız eğitim talebiyle sokağa çıkma kararı aldı.

Fakültelere göre yapılan zam miktarı ve yeni dönem harç miktarlarını öğrenmek için zamların yapıldığı gün çıkan habere bakılabilir: http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/16159.html

Harçlara yapılan zam haberi kısa süre içerisinde internette yayılmış, birçok haber sitesi ve çeşitli tartışma gruplarında öğrenciler, veliler tepkilerini yazdıkları yorumlarıyla dile getirmişti. Üniversitelerde de öğrencilerin bir anda gündemine oturan harç zamları büyük tepki toplamış ve geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin birçok şehrinde öğrenciler zamları protesto yürüyüşleri düzenlemişlerdi.

Zamlara karşı tepkisini gösteren öğrencilerin internet üzerindeki “forumlar” üzerinden neler yapabileceklerini tartışmaları ve bir basın açıklaması yapılması için internet üzerinden harekete geçilen bir sürecin başlatılması. İnternet üzerinde kurulan platformlara 3-4 günlük gibi kısa bir süre içerisinde 30.000’i geçen kişi üye olmuş, binlerce öğrenci ise forumlarda ve oluşturulan platformlarda neler yapılabileceğine dair çeşitli yorumlarda bulunmuş durumda.

İnternet üzerinden sürecin başlamasında payı olan tepkili öğrenciler basın açıklaması kararının alınmasının ardından sürecin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için bir “eylem komitesi” oluşturmuş ve şu ana kadar eylem komitesi yapmış olduğu iki toplantıyı ve kararlarını öğrencilerle paylaşmış. Eylem komitesinin 12 Temmuz Pazar günü saat 13.00’de Beşiktaş Meydanı’nda yapılacak olan basın açıklaması için almış olduğu kararlardan bazıları şu şekilde:

Eyleme başta bütün öğrenciler olmak üzere, Üniversite Öğrenci Kulupleri, Siyasi Parti Temsilcileri,Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler ve Basın-Yayın Organları Temsilcileri davetlidir.

Eylem alanında Basın Yayın Komitesi’nin önceden hazırlayacağı Dövizler bulunacaktır. Eylemin ana sloganı “HERKESE EŞİT,PARASIZ EĞİTİM!” olarak belirlenmiştir.

Eylem Alanına gelen katılımcıların Bayrak, Flama, Afiş, Döviz vb.. hiçbirinde siyasi partilerin amblemi veya logosu olmayacaktır.Aksi takdirde alana alınmayacaklardır.

Dövizlerde ve pankartta bulunması için belirlenen sloganlardan bazıları: Herkese Eşit, Parasız Eğitim, Yusuf Ziya Zammını Al Başına Çal, O kadar paramız YÖK’ki, Eğitimde zamma "YÖK"üm diyorum, Tayyip, YÖK başkanına da “one minute” desene!, Benim için YÖK bitmiştir, daha da haraç vermem, Devletin okulunda cok 'özel' hissediyorum, Müşteri Değiliz Öğrenciyiz..

Eylem alanında Basın Yayın Komitesi’nin önceden hazırlayacağı dövizler ve pankartlar bulunacaktır. Bunun dışındaki pankart ve dövizler alanda kullanılmayacaktır.

Gerçekleştirilecek basın açıklamasına Sakarya , Edirne, Tekirdağ, Bursa gibi çevre illerde bulunan öğrencilerin de destek vereceleceği açıklandı. Yapılan zamlar gençlik içerisinde hareketli olmayan kısımları da şu an için harekete geçirmiş ve tepkilerin artık “sokağa çıkmak gerek” dendiği bir noktada bütünleştiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Basın açıklamasının yalnızca üniversite öğrencilerinin gündemi olmadığını belirten eylem komitesi, basın açıklamasına şu an da ÖSS sonuçlarını bekleyen veya ileriki dönemlerde sınava girecek tüm lise öğrencilerini ve ailelerinin gelmesi gerektiğini belirtiyor.

Genç Meclis konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yapılacak basın açıklamasına şu şekilde değindi: ”Eğitimin gitgide özelleştiği, üniversitelerin paralılaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde harçlara yapılan bu zamların elbette bir manası vardır. Yapılan zamlarda demek istenilen “bundan sonrası parası olan okuyacak”tan başka bir şey değildir. Genç Meclis yapılan bu haksızlığa karşı çıkılması için elindeki tüm imkanları seferber edecektir.(…)Genç Meclis, 12 Temmuz Pazar günü İstanbul’da yapılacak olan basın açıklamasını düzenleyenlere içten desteğini sunar ve yapılacak basın açıklamasına katılacağını belirtir”