Liberaller Taraf için seferber

Başbakan'la girdikleri polemikten sonra hükmet çevrelerinden aldıkları reklamlar kesilince "batıyoruz" sinyali veren Taraf Gazetesi'ne destek olmak için liberaller kolları sıvadı.

soL (HABER MERKEZİ) Taraf gazetesinin Başbakan Tayyip Erdoğan ile girdiği "paşasının başbakanı", "kimin medyası" polemiğinin ardından gazetenin mali "kaynaklarından" biri olan hükümet çevrelerinden aldığı reklamların "bıçak gibi kesildiği" görülmüştü. Gazetenin bağlı olduğu Alkım Yayınevi'nin Sabah gazetesiyle yaptığı anlaşmanın da iptal edilmesiyle, Taraf gazetesi manşetten "batmakta olduğunu" duyurmuş ve okurlarını kendisini desteklemeye çağırmıştı.

Hükümet desteğini kaybeden Taraf gazetesine "liberaller" sahip çıkıyor. Radikal'den Cengiz Çandar ve Perihan Mağden, Taraf'a destek kampanyasını köşelerine taşıyan yazarlar arasında. Çandar yazısında Radikal'e rakip olarak değerlendirilen Taraf gazetesinin, tam tersine "liberal" misyonundan uzaklaşan Radikal'i özüne döndürdüğünü ve tirajının artmasına neden olduğunu belirterek, ne kadar "yararlı" olduğuna dikkat çekiyor.

Perihan Mağden ise Taraf'ın maddi destek kampanyasına çok daha doğrudan bir destek sundu. Taraf'a destek olmak için kendi ismiyle ilan vermeyerek "tevazu" gösterdiğini ima eden Mağden, BEKO firmasının Taraf'a ilan vererek sergilediği "cesur" tavırdan çok etkilenmiş ve bunu köşesinde öve öve bitirememiş. "BEKO'nun kalkıp aslanlar gibi ilan vermesi Taraf'a benim gözümde Marka Saygınlığı'nı binle çaptı, mesela" diyor Mağden. Mağden'in ne derece duygulandığını şu satırlar gösteriyor: "Ey Türk Kapitalisti! Ve onun Yardakçısı (yani reklamcısı) Taraf'ın var olmadığı bir Türkiye senin için DE daha karanlıkta bırakılmış, daha geri, daha hakikatlerden kopuk, daha zavallı, daha acıklı, daha savaşa yazılımlı, daha donmuş, taşlaşmış/tıkaçlaşmış bir Türkiye."
Türkiye'de liberal kampanyaların başını çekmesiyle tanınan Bilgi Üniversitesi'nden kimi öğretim üyeleri de, Taraf'a destek kampanyası için kolları sıvamış. Hale Bolak-Boratav, Ferhat Kentel, Murat Paker, Levent Yılmaz imzasıyla üniversitedeki akademisyen ve çalışanlara gönderilen bir metinde, herkesin belli bir meblağ ödemesiyle Taraf gazetesine ilan verilmesi çağrısı yapıyor. Gazeteye destek için verilecek ilan metninde "Taraf, Türkiye'nin tabularla ve korkularla dolu politik kültür dünyasında sarsıcı ve sorgulatıcı duruşuyla amiral gemilerinin cirit attığı medya dünyamızda bir buz-kıran gemisi olarak işlev görmektedir. Hepimiz Taraf'ın her şeyini beğenmeyebiliriz, ancak hepimiz Taraf'ın demokrasinin derinleştirilmesi yolunda buz-kırıcı işlevinden yana tarafız" ifadesine yer verileceği belirtiliyor.