Kriz MİT'e teğet geçmemiş

2009 yılı Faaliyet Raporu'nu hazırlayan MİT, mali kaynaklarındaki sınırlamalar yüzünden uzun vadeli program üretememekten yakındı. Aynı raporda kurumunun personel giderleri ise kısa vadeli programların hayli başarılı olduğunu gösteriyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 2009 Faaliyet Raporu'nda, çalışan sayısından, çalışanlarının eğitim düzeyine kadar bir çok başlıkta bilgi verirken, aynı zamanda kendine ayrılan bütçe kaynaklarının yetersizliğinden yakındı. Raporda, "Son dönemde ülke genelinde yaşanan ekonomik krize paralel olarak, 2009 yılında müsteşarlığımıza tahsis edilen bütçe kaynaklarının sınırlı olması sebebiyle tasarruf anlayışı çerçevesinde hareket edilmiş ve giderler önceliklendirme suretiyle gerçekleştirilmiştir." denildi.

2010 yılında da bu önceliklendirme politikasının sürdürüleceği açıklanan raporda, "bütçe kaynaklarının kısıtlılığı, teşkilatımızın istihbarat konusundaki misyon ve vizyonu için engel teşkil etmektedir" denildi. MİT'in bahsedilen misyonu ve vizyonunun ne olduğu hakkında raporda ek bir bilgiye yer verilmezken, 2010 yılına dair ekonomik kehanetlerde de bulunuldu. Buna göre 2010 yılında bütçe kaynaklarının kısıtlılığının "küresel ekonominin düzelmesine paralel olarak ülkemiz için de aşılacağı ve sektörel bazda iyileşmenin yaşanacağı kanaatindeyiz" görüşü aktarıldı.

Girişimci MİT
Raporun değerlendirme kısmında kimin için yazıldığı belli olmayan bir öneri ise dikkatleri çekti. Hükümet tarafından kuruma aktarılan bütçenin "gerek cari gerekse yatırım rakamları açısından yeterli olmayacağı düşünüldüğünden, ek kaynak yaratılması için girişimlerde bulunulmasının faydalı olacağı düşüncesindeyiz" ifadelerine yer verilen metinde, MİT'in ek kaynak yaratmak için ne tür girişimlerde bulunmayı düşündüğü anlaşılamadı.

Ortalama maaş 6 bin lira!
Faaliyet raporunda 5 bine yakın personeli olduğu belirtilen MİT'in, 2009 yılında personel giderleri için harcadığı para 350 milyon TL'yi geçiyor. MİT'in, prim giderleri için harcadığı yaklaşık 29 milyon lira da bu paraya eklendiği zaman, bir MİT personelinin ortalama maaşı 6300 lirayı buluyor. Ortalama milletvekili maaşına yakın olan bu para, bir asgari ücretlinin aldığı miktarın 10 katını geçiyor.

Prim giderleri adı altında gösterilen 29 milyon TL'nin kadrolu personele verilen prim değil de, MİT'in kadrolu olmayan istihbarat ajanlarına dağıttığı para olabileceği düşünülürse, teşkilatın ayda ortalama 2,5 milyon (eski parayla 2,5 trilyon) lirayı ajan faaliyetleri için harcadığı ortaya çıkıyor.

(soL - Haber Merkezi)