Kriminal gazetecilik

Taraf gazetesi tarafından yayınlanan ve Askeri Savcılık tarafından soruşturulmaya devam edilen İrticayla Mücadele Eylem Planı” adlı belgenin gerçek mi sahte mi olduğuna dair tartışmaları sürdüren gazeteler kriminal araştırmalara soyundu.

soL (HABER MERKEZİ) Taraf gazetesi tarafından yayınlanan ve TSK'da görevli Albay Dursun Çiçek tarafından yazıldığı iddia edilen "İrticayla Mücadele Eylem Planı" adlı belgenin gerçek mi sahte mi olduğu tartışmaları devam ediyor. Gazeteler "kriminal laboratuvar" gibi çalışıyor ve belge ile ilgili her gün yeni iddialar ortaya atıyor. Zaman gazetesi kendisini belgenin "gerçek" olduğunu kanıtlamaya adarken belgenin sahte olma ihtimalinin dile getirilmesine bile tahammül edemiyor.

Belge ile ilgili son iddia Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nın belge üzerindeki incelemesini tamamlayarak raporunu Askeri Savcılığa gönderdiği oldu. Star gazetesinin haberine göre, raporda tartışılan belge üzerindeki imza ile Albay Çiçek'in geçmiş tarihte imzaladığı dört belgenin karşılaştırıldığı ve 'karşılaştırılan imzaların benzerlik arz ettiği' ve 'araştırmaya konu imzanın Dursun Çiçek eli ürünü olduğunun değerlendirildiği' ifadeleri yer alıyor. Jandarma Kriminal Laboratuvarı raporunu "ele geçirdiğini" iddia eden Yeni Şafak Gazetesi ise raporda "Eylem Planı'ndaki imzanın Albay Çiçek'in imzasına benzediği sonucuna varıldığının" ve "belgedeki imzanın yüzde 90 oranında Albay Çiçek'in imzası olduğunun" yazdığını ileri sürdü.

Zaman kendi incelemesini yapıyor
Zaman gazetesi ise bugün belge ile ilgili kendi "kriminal incelemesini" yayınladı. Albay Çiçek'in, 17 Ocak 2002'de Çukurova Üniversitesi'nde doktora yapmak için müracaat ettiği sırada kullandığı imzayı yayınlayan gazete iki imzayı yan yana basarak ne kadar benzediklerine dikkat çekti.

Erdoğan araştırmalara katılmayacağını açıkladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün belgenin gerçek mi sahte mi olduğuyla ilgili bir soruya "Ben partimle alakalı bir belgenin, gerçek mi, gerçek dışı mı, bunu araştırmakla mükellef değilim. Bunu araştırmakla mükellef olan merci savcılıktır. Çünkü bu iş hukuk içinde yürüyecekse orasıdır" diye cevap verdi.

Belgenin adına karar veremediler
Diğer yandan Zaman ve Star gazetelerinin tartışmalı belgeye atıf yaparken belgeyi farklı farklı şekillerde adlandırmaları dikkat çekti. Zaman gazetesinde belgeye yer yer "AKP ve Gülen'i bitirme planı" adı verilirken Star gazetesi bazı haberlerinde belgeye "İktidar ve Toplumla Mücadele Planı" adını veriyor.