Kol kırmak işkence değil!

İçişleri Bakanı, Newroz kutlamalarında sivil polislerin 14 yaşındaki Cüneyt Ertuş'un kolunu kırmaya çalışmasında, şiddet görmüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Hakkari'de 21 Mart Newroz kutlamaları sonrası çıkan ve iki kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili olarak, DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Atalay, Hakkari'deki Newroz kutlamalarında, sivil polislerin, 14 yaşındaki Cüneyt Ertuş'un kolunu kırmaya çalıştıklarını inkar etti ve "polisler hakkında şikayette bulunulmadı" dedi. Ama, Ertuş ailesinin, "iç hukuk yolları tükendiği için" AİHM'e yaptığı başvuru, Bakan'ı yalanlıyor.

Atalay, gözle görüleni inkar etti
Medyada yer alan ve uygulanan şiddeti açıkça yansıtan görüntülere rağmen, İçişleri Bakanı Atalay, "Hakkari Sulh Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı verilen Cüneyt Ertuş isimli şahsın, alınan doktor raporlarında, vücudunda yeni bir tıbbi lezyona, darp ve cebir izine rastlanılmadığı belirtilmiştir. Ayrıca soruşturma aşamasında kendisinin veya avukatının herhangi bir şikayeti olmamıştır" dedi.

Aile AİHM'e gitmiş, Atalay'a göre "başvuru yok"
Tutuklanarak Bitlis Cezaevi'nde 21 gün tutulan Cüneyt Ertuş'un ailesi ve avukatları, olayın hemen ardından, doktor raporlarıyla işkenceyi belgeleyerek polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, ancak Savcılık "takipsizlik" kararı vermişti. Van Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itiraz da bu kararı değiştirmeyince, Ertuş ailesi, soruşturmanın engellendiği ve adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle AİHM'e başvurdu. Ertuş ailesi, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunurken, Türkiye'yi de "yargı mekanizması ve iç hukukunda gerekli değişiklikleri yapması için" mahkemeye şikayet etti. Atalay ise soru önergesini yanıtlarken, polisler hakkında herhangi bir şikayet olmadığını söyledi.

"Yanıt baştan savma, olayın takipçisiyiz"
DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Bakan Atalay'ın verdiği yanıtın ne kendilerini ne de kamuoyunu tatmin edecek düzeyde olduğunu söyledi. Geylani, yanıtın "baştan savma" olduğunu ifade ederek, "Bakan Atalay, yapılan işlemlerle ilgili tatmin edici bilgiler vermedi, ancak biz bu olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.