"İyi şeyler" protokolden döndü

Cumhurbaşkanı Gül'ün DTP vekilini Çin ziyaretine davet etmesiyle başlayan yeni tartışma, Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde protokole takıldı. Tatvan Kaymakamı Şefik Güldibi, "devrim şehitleri adına" yapılan saygı duruşunda oturmayı tercih etti.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Suriye'yi ziyareti sırasında Türk gazetecilere "Kürt sorununda iyi şeyler olacak" açıklaması ve ardından Çin ziyaretine ilk kez DTP'li bir milletveklini götürmesiyle dikkat çeken gelişmeler Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde protokole takıldı.

Tatvan Kaymakamlığı ile DTP'li Belediye tarafından bu yıl 41'incisi düzenlenen "Tatvan Doğu Anadolu Fuarı"nın açılışında düzenlenen "devrim şehitleri anısına saygı duruşu"nda İlçe Kaymakamı Şefik Güldibi oturmayı tercih etti. Fuar açılışında DTP'li Muş milletvekilleri Sırrı Sakık, M. Nuri Yaman ve DTP Bitlis milletvekili Nezir Karabaş ile partililer devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu için ayağa kalkarken, Kaymakam Güldibi ile kurum amirleri oturunca ilginç görüntüler ortaya çıktı.

Yaklaşık 500 kişinin fuar alanına belediye önünden kortej yürüyüşü esnasında kaymakam Güldibi ve amirleri büyük bir Türk bayrağı taşıdılar. Bu esnada Tatvan Doğu Anadolu Fuarı'nın açılış organizasyonunu üstlenen Diyarbakır'daki firmanın görevlisi olduğu belirtilen Hülya Dağ bayrak açan kaymakam ve amirlerin yanına gelerek sadece fuar bayraklarının taşınmasını istedi.

Taraflar arasında çıkan tartışma bazı DTP'lilerin araya girmesiyle sona ererken gerilim fuar alanında da devam etti. Tatvan Doğu Anadolu Fuarı'nın açılış konuşmasını yapacak olan DTP'li Belediye Başkanı Abdullah Ok, kürsüye Kürtçe yapılan anonsla davet edildi. Başkan Ok, bu yıl farklı etkinlikler yapmayı amaçladıklarını belirterek, "Konser, sergiler, paneller, sinema gösterileri ve birçok kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleşecek. Geçen yıllarda festivalin resmi kurumların standları ile lahmacun ve dürüm salonlarından farklı olarak, bu yıl halka mal olmuş sanatçılar, sinema filmleri, belgeseller, yöre halkının giyim tarzı sergiler ve birçok alanda paneller düzenleyecek" dedi.

Belediye Başkanı Ok'un ardından Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, önce Kürtçe, daha sonra da Türkçe anons edilerek kürsüye çağrıldı. Kaymakam Güldibi, konuşma kürsüsüne gelirken, DTP'lilerin alkışlaması da dikkat çekti. Kaymakam Güldibi, ilçenin güzelliklerinden söz ederek birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Güldibi, Tatvan'ın Doğu Anadolu'nun incisi olduğunu belirterek, "Her türlü doğal güzelliği ve sıcak kanlı insanı ile bölgede eşi benzeri yoktur. Burada Tatvan halkına hizmet etmek bizim için şereflerin en büyüğüdür. Mevlana misali kucaklarımızı sevgiye açtığımız zaman birbirimizi ufak tefek farklılıklardan ayırmadığımız zaman hak ettiği yere gelecektir. Bizler Mevlana torunuyuz. Tatvan'la ilgili çok ciddi adımlarımız var. Tatvan'ı sağlık merkezi ve turizm merkezi haline getireceğiz. Bizler gücümüzü dağıtmadan birleştirdiğimiz zaman parmaklarımızı insanların gözüne sokmadığımız zaman ve sevgi ile kucakladığımız zaman Tatvan, Tatvan olacaktır" dedi.