İşte devletin intiharlara karşı çözümü

Ekonomik kriz, geçim sıkıntısı, özellikle kadınları etkileyen toplumsal baskı gibi nedenleri olan intihar yaygınlaşıyor, hükümetin çözümü ise polisiye tedbirlerde.

Artan ekonomik kriz ile birlikte artış gösteren intihar vakalarına karşı hükümetin önlemi polisiye tedbir oldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Ankara Üniversitesi'nin katkısıyla 20 kursiyere intiharın eşiğindeki insanlara nasıl muamele edilmesi gerektiğine yönelik seminer verildi. Kursiyerlerin edindikleri bilgileri döndüklerinde birimlerine aktarmaları bekleniyor.

"Psikiyatrik kriz ve krize müdahale grubu" konulu seminerle birlikte polis önceden ihbar alabilmişse, intiharın eşiğindeki kişilere son anda daha fazla yardımcı olabilecekler. Kolluk güçlerinin hizmet alanlarında sıklıkla rastlanan intihar vakalarına daha deneyimli ekiplerle müdahale etmesinin sorunun çözümüne ne kadar yardımcı olacağı ise tartışmalı.

Sosyoloji disiplininin ilk konusu olan intihar, Fransız sosyolog Emile Durkheim tarafından araştırılmış ve konunun bireysel değil toplumsal bir olgu olduğu kanısına varılmıştı. Durkheim'a göre kişinin intihara eğiliminden ziyade sosyo ekonomik faktörler intiharı ortaya çıkarıyordu. Durkheim'ın tezleri yüzyıl sonra birçok veriyle doğrulandı. Bu verilerden en yaygın olarak bilineni ise ekonomik krizin intiharı tetiklediği. Türkiye'nin on 20 yılında 39 bin 300 kişinin intihar nedeniyle öldüğü biliniyor. 2009 yılında intihar vakalarının 1989'a göre yüzde 85 arttığı biliniyor. Türkiye'de her 3 saatte bir kişi intihar ederken, 29 yaş altı gruptan her 8 saatte bir kişi yaşamına son veriyor.

2001 krizinde Türkiye'de intihar vakaları yüzde 42 artmıştı. Uzmanlar işsizlikle intiharın arasında ilişki olduğundan emin. İşsiz bireylerde işi olanlara göre intihar vakası 2-3 kat daha fazla.

İşsizlikle intihar arasındaki nedensellik bağını gösteren en somut örnekler, 1997 yılındaki Güney Doğu Asya krizi sonrasında yaşandı. Kriz sonrasında Kore'de intihar oranlarının yüzde 63 oranında arttığı görüldü. Aynı çalışmada intihar oranlarının sosyoekonomik düzeyi düşük insanlarda daha fazla görüldüğü de tespit edildi.

Türkiye ekonomisi rekor küçülmeler ve yoğun işsizlikle boğuşurken polisle alınacak önlemin ne kadar yeterli olacağı tartışılıyor. Uzmanlar polisiye tedbirlerin intiharı engellemek bir yana, intihar vakalarını azaltmaya bile yetmeyeceğini belirtiyorlar.