İstanbul'a İslam Üniversitesi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez İstanbul'da Uluslararası İslam Üniversitesi kurmak istediklerini açıkladı.

Mekke'deki Hac İdare Merkezi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez "İstanbul'da Uluslararası İslam Üniversitesi kurmak istiyoruz. Bu üniversite insanlık için önemli. Burada yetişecek alimler, sorunların kaynağı olmayacak bizzat sorunların çözümüne katkı sağlayacak" dedi.

Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığı dünyanın değişik ülkelerinde ikili protokollerle fakülteler açtı. Bu fakülteleri kurmayı düşündüğümüz üniversite bünyesine toplamak istiyoruz. Bu üniversitede İngilizce, Arapça ve Farsça dillerinde eğitim verilmesini planlıyoruz" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, söz konusu üniversitenin Mısır'daki El-Ezher Üniversitesine alternatif olarak değil, destek amacıyla faaliyet göstereceğini dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanı mevcut İslam üniversitelerinin müslümanların sorunlarını çözemediğini, buradan çıkan "alimlerin" sorun çözmek yerine sorun haline geldiğini belirterek şunları söyledi: El Ezher dışında dünyadaki en büyük İslam alimleri, Körfez ülkelerindeki bütün hocaların yetiştiği ve 80 bin öğrencisi olan Medine İslam Üniversitesi ile Pakistan’daki İslamabat İslam Üniversitesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da hocalık yaptığı Malezya İslam Üniversitesi ve bunların Şii versiyonu olan ve Türkiye’den 500 öğrencisi bulunan İran’ın Kum kentindeki Camia-tul Mustafa Üniversitesi’nden çıkmıştır. 3 senedir üzerinde durduğum en büyük husus, buraların müfredatı dikkate alındığında, bugün Müslümanların yaşadığı sorunların üstesinden gelecek bilgi üretilemiyor. Buralardan çıkan alimler, sorunları çözmek yerine pek çok yerde sorun oluyor. Onun için, İstanbul’da, Uluslararası İslam Üniversitesi kurarak, İngilizce, Arapça, Türkçe ve Farsça dillerinde, buralara alternatif değil, buralara da destek vermek üzere bir misyonla kurulmasının, bütün İslam dünyası ve insanlık için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu, Diyanet İşleri Başkanlığı kadar önemli bir proje.