İŞKUR AKP teşkilatlarıyla irtibat halinde mi çalışıyor?

İŞKUR'un yeni Genel Müdürü'nün il müdürlerine TYÇP kapsamında yapılan geçici iş alımlarının bundan sonra kura yerine mülakatla ve AKP il-ilçe örgütleriyle irtibat halinde belirlenmesi emri verdiği iddia edildi.

Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilen Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP), yerel seçimler yaklaşırken AKP tarafından seçim aracı haline getirilmeye çalışılıyor.

TYÇP belediyelerde ve okullarda oldukça yaygın olarak kullanılan ve 29 Haziran 2012 tarih ve 28338 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik ile süresi 9 aya çıkartılan bir uygulama. Bu şekilde istihdam edilenler park, bahçe, altyapı, temizlik gibi işlerde çalıştırılmakta ve asgari ücret tutarında kişilerin maaşları İŞKUR tarafından ödenmekte.

Bu uygulama ile bir taraftan işsizlik gizlenmiş olmakta ve özellikle yerel düzeyde geliri düşük olan AKP belediyelerinin işçi çalıştırması sağlanmakta diğer taraftan ise özellikle iş olanakları sınırlı il ve ilçelerde geçici iş olanaklarıyla AKP propagandası yapılmakta. Yerel seçimler yaklaşırken son yaşananlar artık durumun propagandanın da ötesinde oy avcığına dönüşmekte olduğunu gösteriyor.

"İşe alımları AKP teşkilatlarıyla organize şekilde yapın"
Artvin Çoruh Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve aynı zamanda AKP Siyaset Akademisi'nde eğitici olarak görev yapan Nusret Yazıcı'nın 25 Nisan 2012'de İŞKUR’a Genel Müdür olarak atanması sonrası İŞKUR’un tüm il müdürleriyle gerçekleştirilen toplantıda TYÇP'nin bundan sonraki durumu konuşuldu. Toplantıda konuşan Yazıcı'nın TYÇP alımlarının bundan sonra kura yöntemiyle değil mülakat yöntemiyle belirlenmesi ve bunun da AKP il ve ilçe teşkilatlarıyla organize bir şekilde yapılması talimatını verdiği iddia edildi.

"Dediğimi yapmazsanız bakan beni görevden alır, ben de sizi görevden alırım"
Toplantıda bulunan bazı il müdürlerinin bu emre karşı çıkarak kura çekimi için ilana çıktıklarını ve kura dışında bir yöntemin sıkıntı yaratacağını belirtmeleri üzerine Genel Müdür Yazıcı'nın “eğer TYÇP alımları bundan sonra mülakat ve AKP il ve ilçe örgütleriyle irtibat halinde belirlenmezse bakan beni görevden alır, o zaman da ben sizi görevden alırım” tehditlerinde bulunduğu iddia edildi.

2011 yılında TYÇP’den Türkiye genelinde 64.085 kişi yararlandı. 2012 yılının ilk altı ayında ise 44.089 kişi programlara katıldı. İstihdam sorunlarının ciddi boyutlarda olduğu illerde TYÇP’lerin işsizlerin yardımına yetiştiğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "yaklaşık 25 ilimiz ağırlıklı olmak üzere diğer illerimizdeyse zaruri talepler dikkate alınarak bu dönem içerisinde asgari 100 bin kişinin TYÇP kapsamında istihdamını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz“ sözleri iddiayla birlikte düşünüldüğünde TYÇP'nin önümüzdeki yerel seçimler için AKP tarafından seçim yatırımı olarak görüldüğü düşünülmekte.

İŞKUR: "Mülakatın sebebi başka"
Telefonla arayıp iddialara ilişkin bilgi istediğimiz İŞKUR Basın, Halkla İlişkiler ve Bilgi Edinme Şube Müdürlüğü geçen haftadan itibaren TYÇP alımlarında kuranın yanı sıra mülakatın da getirildiğini söyleyerek il Müdürlerinin çağırılıp mülakat yöntemine geçileceğinin bildirilmesinin nedeninin taciz, yolsuzluk ve benzeri suçlara karşışmış insanların okul ve benzer yerlerde görevlendirilmesini engellemek olduğunu iddia etti.

(soL - Haber Merkezi)