IŞİD'in Urfa 'operasyonu': Saldırganlar Türk, IŞİD parayla tutmuş

IŞİD'in Urfa'da bir başka "muhalif" grubun liderine yönelik yaptığı "operasyon"un ayrıntıları ortaya çıktı. Olaya karışan şahısların, IŞİD'li değil, ancak IŞİD tarafından parayla tutulan "mafyatik" kişiler olduğu iddia ediliyor.

(soL - Dış Haberler) Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) geçtiğimiz günlerde Suwar el-Rakka isimli "muhalefet" grubunun Türkiye'de bulunan lideri Ebu İssa'ya Urfa'da saldırı düzenlediği, onu kaçırmaya çalıştığı ancak başarısız olduğu basına yansımıştı.

IŞİD'in Urfa "operasyonu" hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Washington Post'tan Liz Sly'ın haberine göre, Urfa'da Ebu İssa'ya saldıran grup, IŞİD'e bağlı militanlar değildi. Ancak saldırganlar, IŞİD tarafından parayla tutulmuştu.

IŞİD'in Türkiye'de şebekesi
Haberde, IŞİD'in Türkiye'deki etkisinin sanıldığından daha derinlerde olduğu söyleniyor. Şanlıurfa'nın, IŞİD tarafından ilan edilen "İslam Devleti"nin "başkenti" sayılan Rakka'ya komşu olması, kenti cihatçılar için bir üs haline getirmiş. Urfa'daki "ılımlı" muhalifler, IŞİD'cilerin kente dinlenmek, ailelerini görmek ve mühimmat desteği sağlamak için rahatça geldiklerini söylüyorlar. Halaf Curba isimli "muhalif" bir gazeteci, IŞİD'in "uyuyan hücreleri"nin hepsinin silahlı olduğunu söyleyerek, herkesin tehlike altında olduğunu ifade etti.

Yaralanan Ebu İssa'nın, daha güvenli olduğu gerekçesiyle Suriye'ye geçtiği belirtiliyor. Ebu İssa'nın grubu Suwar el-Rakka (Rakka Devrimcileri) Kobani'de YPG ile birlikte IŞİD'e karşı savaşıyor. Suwar el-Rakka, daha önce de Tel Abyad ve Rakka'da, Nusra Cephesi ile ittifak kurarak IŞİD'e karşı savaşmıştı. Grubun ABD tarafından eğitilen "ılımlı" gruplar arasında olduğu da geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı.

Saldırganlar IŞİD tarafından parayla tutuldu
Ebu İssa'nın kaçmasına yardımcı olan Ebu Şucat isimli arkadaşı, Ebu İssa'nın bir toplantıya giderken ihanete uğradığını söyledi. Şucat'ın söylediğine göre, İssa'yı Akçakale üzerinden Tel Abyad'a geçirmek isteyen saldırganların çoğu Türkçe konuşuyordu. Şucat'a göre içlerinden bir tanesi, kendilerinin Türk mafyasından olduğunu söyledi.

Sınırın öbür tarafında Ebu İssa'yı bekleyen IŞİD'liler, mafya grubundan getirdiklerinin İssa olduğunu kanıtlamalarını istedi. Bunun üzerine saldırganlar, Ebu İssa'nın görüntüleri kaydedip telefonla IŞİD'lilere yolladı. Ebu Şucat, grubun "iş" için yapılan anlaşmanın 500 bin dolar olduğunu ileri sürdü. Ancak IŞİD'liler, para vermeden İssa'yı almak istediler. Bunun için, Türkiye sınırına geçen bir grup IŞİD'li aniden gruba ateş açmaya başladı. Ateş sesleri nedeniyle Türk sınır devriyeleri bölgeyi araştırmaya başladılar. Bunun üzerine telaşa kapılan iki grup da Ebu İssa'yı korumasız bıraktılar. İssa, bölgedeki bir köylü tarafından hastaneye götürüldü.