Irak Türkiye'nin su politikasından rahatsız

Irak'ta su kaynaklarının yönetiminden sorumlu bakan Abdül Latif Cemal Raşid komşu ülkelerin su politikasının kendilerine sıkıntı yaşattığını söyledi. Oysa Türkiye aksini iddia ediyordu.

soL (HABER MERKEZİ) Irak'ta su kaynaklarından sorumlu bakan Abdül Latif Celam Raşid komşu ülkelerin su politikasının ve yetersiz yağışların ülkesine su sıkıntısı yaşattığını söyledi.

Irak'ın Dicle ve Fırat nehirlerinden "yeterli ve adil" su paylaşımı istediğini söyleyen Raşid, Türkiye ve İran'ın çok fazla büyük bentli baraj inşa etmesinden şikayet etti. Raşid, bir gazetecinin "Türkiye ve İran'ın su politikasının siyasi bir amacı var mı?" sorusuna ise cevap vermek istemedi.

Mart ayı başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bağdat'ı ziyaret ederken Dicle Nehri'ne bırakılan suyun miktarının arttırılacağını söylemişti.

Öte yandan dünya su forumu öncesinde Türkiye "yeni yapılan barajlar komşularla sıkıntı yaratır" iddialarına ve izlenen su politikasına yönelik eleştirileri "komşularla konuştuk bir sorun olmayacak" diyerek yanıtlıyordu.