İki vakıf üniversitesi daha

TBMM Genel Kurulu, bu hafta hükümetin iki yeni vakıf üniversitesi kurulmasına dair kanun tasarısını görüşecek. Tasarı kabul edilirse, vakıf üniversitesi sayısı 33'e çıkacak.

soL (HABER MERKEZİ) Bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak başlıklardan biri de İzmir'de ve Gaziantep'te iki yeni vakıf üniversitesinin kurulmasına ilişkin kanun tasarısı. Hükümet, Haziran ayı başında Gazikent ve Gediz Üniversitesi adıyla iki vakıf üniversitesi daha kurulmasına ilişkin kanun tasarılarını Meclis Başkanlığı'na sunmuştu.

İzmir'e dördüncü vakıf üniversitesi
Sipahi Eğitim Vakfı tarafından İzmir'in Menemen ilçesi Seyrek beldesinde 32 bin metrekarelik alana kurulacak olan Gediz Üniversitesi, Yaşar, İzmir Ekonomi ve İzmir üniversitelerinin ardından, İzmir'deki dördüncü vakıf üniversitesi olacak. Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü alanlarında eğitim verecek üniversitenin kuruluş kanunu TBMM Genel Kurulu'ndan geçerse, Gediz Üniversitesi bu yıl ek kontenjandan öğrenci alabilecek.

Üniversitenin mütevelli heyetinde işadamı Abdullah Kavuk, eski bakan Işılay Saygın, Ahmet Küçükbay ve Şeref Sipahi gibi isimler yer alıyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Gediz ve Gazikent Üniversitelerinin kurulmasıyla ilgili olarak, vakıf üniversitelerinin sayısının artmasından büyük mutluluk duyduğunu söylemiş ve üniversitenin mütevelli heyetindeki Küçükbay ve Saygın'ı Türk eğitime büyük katkıları olduğunu söyleyerek övmüştü.

Üniversite yapılacak, villanızı satmayın
Sipahi Vakfı'nın kurucularından Bilal Doğan'ın ortak olduğu Villakent'in yakınlarına yapılacak Gediz Üniversitesi'yle ilgili olarak, bir Villakent yetkilisi tarafından "üniversitenin faaliyete geçmesi ile Villakent'in değerinin ulaşılamayacak boyutlara tırmanacağından kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Villasını satmak isteyenler çok iyi düşünsünler yoksa daha sonraki pişmanlıklar fayda etmez" yönünde bir açıklama yapılması da dikkat çekti.

Üniversite sahibinin bankada parası olmalı
Erdem Okulları tarafından Gaziantep Karataş'ta kurulacak olan Gazikent Üniversitesi de, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk, Mühendislik-Mimarlık fakülteleri, Yabancı Diller, Sağlık Bilimleri, Turizm ve Otelcilik meslek yüksekokulları ile Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri enstitülerinden oluşacak.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, Gazikent Üniversitesi konusunda, "Gazikent Üniversitesi'nin 20 trilyon liralık arsası vardır. 48 daire bu vakfa tesis edilmiştir. Öte taraftan 2008-2009'da da 22,5 trilyon liralık yatırım yapmayı taahhüt etmektedir. Bankada parası vardır, teminatı vardır" açıklamasını yapmıştı.

Her fırsatta eğitimde özelleştirmeden yana olduğunu ifade eden Çelik, ''vakıf üniversitelerinin daha fazla kurulması gerektiğini düşünüyorum. Özel sektördeki para pul sahibi insanlar kendi kaynaklarını bir vakfa tahsis ediyorlarsa ve bunu yüksek öğretim amacıyla kullanıyorsa bunun takdir edilmesi gerekiyor'' demişti.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi Trabzon Milletvekili M. Akif Hamzaçebi, 1996 yılında YÖK'e ilk yaptığı başvuru kabul edilmeyen Gazikent Üniversitesi'nin bu yıl YÖK ve hükümetten onay almasını eleştirmiş, Hüseyin Çelik'e sadece bir binası olan ama komisyona allı pullu bir dosya halinde sunulan Gaziantep Gazikent Üniversitesi'ne hangi kriterlerle onay verildiğini sormuştu.