"İddaa" Aydın Doğan'a verilecek iddiası

Sabah gazetesine göre, ihale şartnamesinde ikinci kez yapılan değişikliğin amacı, İddaa'yı Aydın Doğan'a vermek.

soL (HABER MERKEZİ) Sabah gazetesinde Şelale Kadak imzasıyla çıkan bir haberde, ihalenin şartnamesinde değişikliğin İddaa'yı Doğan'a vermek amacıyla yapıldığının ileri sürülmesi üzerine, dün bir açıklama yapan Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, değişikliğin rekabet ortamı oluşturabilmek için yapıldığını söyledi.

Sabah'ın iddiası
Sabah gazetesinin ismini vermek istemediği bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, iki kez iptal edilen şartnamenin son şekli, birilerini açıkça adres gösteriyor. Bu iddianın en önemli dayanağı, daha önce istenen satış noktası adedi 2 bin 400 iken, bu sayının 1000'e düşürülmesi.

Spor Toto'nun savunması
Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, önümüzdeki ay ihaleye çıkacak İddaa ile ilgili yayınlanan haberlerin eksik bilgiler içerdiğini öne sürdü. Yapılan açıklamada "haber ve yorum şeklinde kaleme alınan yazıda, 12.08.2008 tarihinde yapılacak 'Spor müsabakalarına dayalı sabit ihtimalli ve müşterek bahis oyunlarının özel hukuk tüzel kişilerine yaptırılması' ihalesinin sonucunun belli olduğu iddia ediliyor" denildi ve sürecin dikkatle izlenmesi durumunda bu iddianın asılsız olduğunun anlaşılacağı öne sürüldü.

Bugüne kadar çıkartılan en detaylı ihale kanununun hazırlandığı ifade edilen açıklamada, "yazıda iddia edildiği gibi şartnamede 2 bin 400 olan bayi sayısının 1000'e düşürülmesinin temel amacı 'adres belli' olsun diye değil, rekabet ortamının oluşturulması ve ihaleye girecek firma sayısının artırılması için değiştirilmiştir" denildi.

İhalede "iddialı" ortaklıklar
12 Ağustos'ta yapılacak olan ihaleye hazırlanan pek çok yerli yabancı ortaklık dikkat çekiyor. Doğan Holding, İtalyan ortağı Lottomatica ile, Esas Holding de İngiliz ortağı Ladbrokes ile ihaleye hazırlanıyor. Mevcut yüklenici firma olan ve şans oyunlarını Doğu Avrupa, İtalya, Güney Amerika, ABD'nin bazı eyaletleri ve Rusya'da kuran Yunanlı Intralot ile Mehmet Emin Karamehmet'in ortak olduğu İnteltek de, ihaleye hazırlanan önemli adaylardan. İhalede daha önce öne çıkan firma, 2001'deki ihaleyi alıp altyapı kurulumunu gerçekleştiren İnteltek'ti, ama bu son müdahale, Doğan Holding-Lottomatica ortaklığını öne çıkıyor.