İbrahim Kaypakkaya'yı ananlar "suç işliyormuş"

Ölümünün üzerinden 36 yıl geçen Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist'in (TKP/ML) kurucusu ve 68 kuşağının önderlerinden İbrahim Kaypakkaya'yı ananlar Çorum Sungur Savcısı'na göre "suçu ve suçluyu övüyor".

soL (HABER MERKEZİ) 68 Kuşağının liderlerinden, işkence ile katledilen İbrahim Kaypakkaya'yı ananlar hakkında Çorum Sungur Savcılığı harekete geçti. Savcı anmaya katılanların "suçu ve suçluyu övdüğünü" iddia ederek hazırladığı iddianame, önce Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Mahkeme Kaypakkaya'nın suçlu olduğunun delillerle kanıtlanmasını gerektiğini vurguladı.

Kaypakkaya'nın Çorum'un Karakaya köyündeki mezarı başındaki anmaya ailesi, ESP, DTP, SGD, Partizan, DHF, SDP, SP, 78'liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, eski SHP Milletvekili Salman Kaya'nın da bulunduğu bir grup katıldı. Karara itiraz eden Savcılık, Kaypakkaya'nın suçluluğunun "herkesçe bilinen bir olgu" olduğunu ileri sürdü. Mahkeme ise Kaypakkaya'nın 1973'te öldüğünü hatırlatarak "suçluluğunun maruf bir olgu" olmadığını kaydetti ve itirazı da kabul etmedi. Bunun üzerine savcı bir üst mahkeme olan Sungurlu Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Savcıyı haklı bulan mahkeme iddianameyi kabul etti.