Huzurevinden ilaç firmasına 60 milyon TL

Ankara Çankaya’da bulunan Seyranbağları- Kırkkonaklar Huzurevi’nin 2010 yılından beri yalnızca Sanovel ilaç firmasının ilaçlarını aldığı ve bunun karşılığında firmaya tam 60 milyon TL ödeme yaptığı ileri sürüldü. Konu meclis gündemine taşındı.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek Seyranbağları- Kırkkonaklar Huzurevi’nin 2010 yılından beri yalnızca Sanovel ilaç firmasının ilaçlarının almasını meclis gündemine taşıdı.

Dibek diğer firmaların ilaçlarının alınmadığı, ilaçlar için ilgili firmaya 3 yılda toplam 60 milyon Türk Lirası ödeme yapıldığı iddialarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e sordu.

Hastalara fazla dozda ilaç iddiası
Huzurevinin 2010’yılından beri yalnızca bir firmadan piyasa değeri 60 milyon TL’lik ilaç almasının gerekçelerini soran Dibek, önergesinde, şu soruların yanıtını istedi:

“Seyranbağları- Kırkkonaklarlar Huzurevi’nin 2010 yılından itibaren yaptığı ilaç alımlarında hangi firmalardan, kaç TL’lik ilaç alınmıştır? İddia edildiği gibi 60 milyon TL’lik ilaç alımı yapılmış mıdır? Söz konusu huzurevinde kaç personel çalışmaktadır? Yöneticiler ve personelin mezun olduğu okullar nelerdir? Kimsesiz ve yaşlı hastaların ilgili firmanın ilacını kullanması için yönlendirildiği doğru mudur? Yaşlı ve kimsesiz hastaların normal dozdan fazla ilaç kullandırıldığı iddiaları doğru mudur? Yaşlı yakınlarının fazla dozda ilaç alındığı ile ilgili şikayetleri neden dikkate alınmamıştır? İlgili huzurevinin deposunda ne kadar ilaç vardır? Bu ilaçların piyasa değeri ne kadardır? İlgili huzurevinin yöneticileri 3 sene içinde söz konusu firma tarafından kaç kere tatil ve seyahate yollanmıştır? Söz konusu iddialar ile ilgili olarak bugüne kadar bir idari soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa nasıl sonuçlanmıştır? Açılmadıysa bu önerge sonrası bir idari soruşturma açmayı düşünmekte misiniz? İlgili huzurevinde kalan yaşlılara kötü muamele yapılması ile ilgili olarak kaç idari soruşturma açılmıştır? Soruşturma sonuçları nedir? Türkiye’deki huzurevlerinin toplam ilaç harcamaları yıllar itibariyle ne kadardır? Bu ilaç harcamalarının firmalara göre dağılımı nasıldır?"

(soL - Haber Merkezi)