Hopa'da sıkılan biber gazı devlet sırrıymış...

Artvin İl Emniyet Müdürlüğü, Hopa'da Metin Lokumcu'nun öldürüldüğü gün ne kadar biber gazı sıkıldığını öğrenmek isteyen bir vatandaşa bu konuda bilgi verilemeyeceğini söyledi.

Artvin İl Emniyet Müdürlüğü, Başbakan Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011’deki mitinginde çıkan ve öğretmen Metin Lokumcu’nun öldürüldüğü Hopa'daki olaylarda ne kadar biber gazı kullanıldığını öğrenmek isteyen bir vatandaşa bilgi verilemeyeceğini bildirdi.

Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Emniyet’in gerekçesi Resmi Gazete’de 15 Ağustos’ta yayımlanarak yürürlüğe giren "Sayıştay Yönetmeliği" oldu. Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin "Bilgi Edinme Kanunu" kapsamında bilgi isteyen vatandaşlara "genel geçer yanıtlar verilemeyeceği ve biber gazının devlet sırrı kapsamında olmadığı" şeklindeki kararının ardından avukat Emre Baturay Altınok, mahkeme kararını hatırlatarak, Artvin Emniyeti’ne yaptığı başvuruyu tekrarladı.

Ancak Emniyet, 15 Ağustos 2012’de yürürlüğe giren ve "Savunma, Güvenlik ve İstihbaratla İlgili Kamu İdarelerine Ait Devlet Mallarını Denetim Sonucunda Hazırlanan Raporların Kamuoyuna Duyurulmasına İlişkin Yönetmelik"i gerekçe göstererek, yanıt vermedi. Yazıda, “Yönetmeliğin 5. maddesinin (b) bendi ‘Devlet mallarının bulunduğu yer, teknik özellikleri ve miktarı’ ile (c) bendi ‘Devlet mallarının nasıl ve nerede kullanıldığı’ hususlarını içeren bilgiler kamuoyuna duyurulmaz denildiğinden ilgi (c) sayılı yazınız ile gönderilen bilgi edinme talebine cevap verilmemiştir” denildi. Vatandaşa bilgi vermek istemeyen devlet kurumları için ‘can simidi’ olarak kabul gören yönetmelik MGK, MSB ve MİT dahil tüm devlet kurumlarının mal ve harcamalarının sır olarak kabul edilmesini öngörüyor. Yönetmelikte kamuoyundan saklanacaklar şöyle sıralanıyor:

Kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar.
Devlet mallarının bulunduğu yer, teknik özellikleri ve miktarı.
Devlet mallarının nasıl ve nerede kullanıldığı.
5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 24’üncü maddesine göre temin edilen devlet malları.