Hizbullah'ın tetikçisi Hollanda'ya iltica etmiş

4 Ocak'ta salınan Hizbullah üyelerinden Abdulvahap Ekinci'nin Hollanda'ya iltica ettiği ortaya çıktı. Ekinci, 30 Ocak'ta İstanbul'dan elini kolunu sallaya sallaya Hollanda'ya uçmuş.

ANF'nin özel haberi şöyle:

Geçtiğimiz Ocak ayında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 102. Maddesi’nin yürürlüğe girmesi sonrası tahliye olan Hizbullah davası sanıklarından Abdulvahap Ekinci’nin Hollanda’ya iltica ettiği ortaya çıktı. Cezaevinde 9 yıl yatan Ekinci örgütün askeri kanat üyeleri arasında yer alıyordu.

İsmi, Hizbullah’ın öldürülen lideri Hüseyin Velioğlu ve askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar ile birlikte anılan Hizbullah davası sanıklarından Abdulvahap Ekinci’nin 30 Ocak 2011’de İstanbul’dan Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a gittiği belirlendi.

Hizbullah'ın tetikçilerinden olan Ekinci’nin 2 Şubat 2011 tarihinde de Hollanda’nın Ter Apel şehrinde iltica başvurusunda bulunduğu yetkililere verdiği ifadelerin belgesine ANF ulaştı. İltica belgesinde Abdulvahap Ekinci eniştesini ziyaret gerekçesiyle vizeli olarak, 30 Ocak 2011’de saat 07.55’te İstanbul’dan hiçbir güvenlik engeline takılmadan Hollanda’ya uçtu. Hollanda’ya geldikten sonra Ekinci, Ter Apel şehrinde siyasi mülteci başvurusunda bulundu.

Belgeler Türkiye'den
Ekinci’nin, mülteci başvurusunda bulunmasının ardından 4 Şubat 2011 tarihinde Türkiye’den gerekli belgeleri geldi. Mülteci bürosunda soruşturması esnasında Ekinci tutuklanmasıyla ve yaşadıklarıyla ilgili detaylı bilgileri Hollandalı yetkililere anlatırken Türkiye’de iddia edildiği gibi Hizbullah üyeliğinin olmadığını, Hizbullah’ın tamamen sosyal, kültürel ve dini aktivitelerden oluşan bir örgüt olduğunu savundu.

Ekinci, ifadesinde ‘her iyi Müslüman’ın yapması gerektiği gibi aktivitelere’ katıldığını, Türkiye’de Hizbullah’ın iddia edildiği gibi bir ‘terör örgütü’ olmadığını da söyledi. Hizbullah’tan kopan küçük bir grubun bulunduğunu ve bu grubun silahlı eğitim aldığını belirten Ekinci, ancak kendisinin bu grupla alakasının olmadığını ileri sürdü. İfadesinde Ekinci Türkiye’den çıkışını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Belgede yer alan bilgilere göre Ekinci’nin Hollanda’da bulunan eniştesi Abdurrahman Alpsoy’un da Hizbullah davasından arandığı sırada 2001 yılında Hollanda’ya kaçarak, oturum izni aldığı belirtiliyor.

Yargıtay kararı bozdu
Abdulvahap Ekinci, 2001’deki Hizbullah operasyonları kapsamında tutuklandı. 9 yıl cezaevinde kalan Ekinci Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı ile geçtiğimiz ocak ayında tahliye oldu. Mahkeme Ekinci’yi örgüt üyeliği kapsamında yargıladı ve üst sınırdan ceza verdi. Ancak tahliye kararı Yargıtay’a gitti. Bir üst mahkeme, yerel mahkemenin kararını bozdu ve Ekinci’nin ‘örgüt adına silah kullanma suçu’ndan yargılanmasına hükmetti. Yargıtay’ın bu kararından sonra Ekinci’nin yeniden yargılanması yolu açıldı. Tahliye kararı sonrası yarım bıraktığı okuluna dönen Ekinci’nin Yargıtay’ın kararından sonra izini kaybettirdiği ve duruşmalara katılmadığı öğrenildi.