'Hastaneyi yap, rantı kap' modeli komisyonda geçti

AKP hükümetinin, "Hastaneyi yap, rantı kap" projesi olarak bilinen ve kamu özel işbirliği adı altında yapılacak dev şehir hastaneleri ile ilgili kanun, sert tepkilere rağmen Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Sağlık Bakanlığının kamu özel işbirliği adı altında yapılacak dev şehir hastaneleri aracılığıyla sermayeye kaynak aktarmayı amaçladığı Sağlıkta Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınmasına ilişkin Kanun Tasarısı Plan Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

AKP hükümetini yeni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamu özel ortaklığı modeli ile 43 bin 193 yatak yapımının planlandığını, toplam yatırım tutarının ise 18 milyar 250 milyon lira olduğunu ifade etti.
Muhalefet milletvekillerinin “Yerli ve yabancı yandaşlarınıza ülkenin geleceğini peşkeş çekiyorsunuz” diyerek eleştirdiği kanun tasarısı, yaklaşık bir aydır Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nunda görüşülüyordu.

En fazla 5 yıl sürecek
Kanun tasarısına göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, kamu özel ortaklığıyla, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde sağlık tesisi yaptırabilecek ve bu tesisleri sabit yatırım dönemi hariç 30 yıla kadar kiralayabilecek. Hazine arazilerinin yüklenici firmaya tahsis edileceğinin belirtildiği tasarıya göre hastane yerleşkeleri yalnızca sağlık tesisinden değil aynı zamanda ticari hizmet alanlarından oluşacak.

Diğer taraftan, komisyonda kabul edilen bir önergeyle, hizmet alımı yoluyla gördürülecek hizmetler en fazla 5 yıl süreyle sınırlandırıldı.

Hazine garantisi altında olacak
Kamu özel ortaklığıyla yapılacak iş ve işlemler, Devlet İhale Kanunu ve Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacak.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da değişiklik yapan tasarıya göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler tarafından yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilmesi planlanan ve tutarı asgari 1 milyar lira olması öngörülen yatırım ve hizmetlere ilişkin uygulama sözleşmeleriyle Sağlık Bakanlığı'nca ilgili kanunun hükümlerine göre yap-kirala-devret modeliyle gerçekleştirilen ve tutarı asgari 500 milyon lira olan yatırım ve hizmetlere ilişkin sözleşmelerde, sözleşmelerin süresinden önce feshedilerek, tesisin ilgili idareler tarafından devralınması hükmünün bulunması halinde, söz konusu yatırım ve hizmetler için yurt dışından sağlanan finansman ve bu finansmana ilişkin mali yükümlülüklerle varsa finansmanın teminine yönelik türev ürünlerden kaynaklanan yükümlülükler de dâhil olmak üzere, Hazine Müsteşarlığı tarafından üstlenilmesine karar vermeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

(soL- Haber Merkezi)