'Gül samimi, AKP aciz'

Ahmet Türk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt sorununun çözümü konusunda samimi olduğunu, ancak AKP hükümetinin aciz olduğu için harekete geçmediğini savundu.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kürt sorunu Türkiye'nin en önemli sorunudur" şeklindeki açıklamasının, Kürt sorununun çözümü konusunda samimiyetini gösterdiğini, ancak AKP hükümetinin acizliği nedeniyle bu yönde adım atılamadığını savundu.

"Siyaset vesayet altında tutulamayacak"
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türk, "artık bu işin şiddetle, silahla operasyonlarla, çözülmeyeceği konusunda önemli bir inanç var, bir gelişme var" şeklinde konuştu. Abdullah Gül'ün "fırsat" içerikli açıklamasına benzer biçimde konuşan Türk ortaya "demokratik ve sivil bir proje" konması durumunda Abdullah Öcalan'ın barış için çalışmaya, PKK'nin ise silah bırakmaya hazır olduğunu söyledi. DTP'nin de bu sürece katkı koymak için hazır olduğunu ifade eden Türk, gerekirse aydınların da arabuluculuk yapabileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Kürt sorunu konusundaki sözlerini hatırlatan Ahmet Türk, "iyi şeyler olacak" şeklindeki açıklamasının Gül'ün iyi niyetini gösterdiğini savundu. "Ancak, silahtan, çatışmadan, şiddetten beslenen bazı güçler bu sürecin değişmesini istemiyor" şeklinde konuşan Türk, "demokrasi geldiği zaman statükocuların güçlerini kaybedeceğini, siyasetin üzerinde bir iradenin kalmayacağını ve siyasetin vesayet altında tutulamayacağını" söyledi.

Türk ayrıca AKP'nin "insan haklarını, demokrasiyi ve özgürlükleri savunmadığını, Kürt sorununun çözümü konusunda rol almaktan imtina ettiğini" söyledi ve "Cumhurbaşkanı'nın bu iyi niyetine rağmen, hükümetin aciz olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

"Güçlüyüz ama barış istiyoruz"
Ayrıca "savaşın durması konusunda samimi bir irade gösteriyor olduklarını" söyleyen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk dile getirdikleri barış ve çözüm taleplerini "birilerinin farklı yorumladığını ve Kürtlerin aciz olduklarını zannettiklerini" söyledi.

Bunun yanlış olduğunu söyleyen Türk, Kürt hareketinin geçmişten daha güçlü ve kararlı olduğunu, barışı "aciz ve güçsüz olduğu için değil, barışa inandığı için önemsediğini" savundu.

"İyi Gül, kötü Erdoğan" vurgusu
Ahmet Türk'ün Cumhurbaşkanı Gül'ün çözümden yana olduğu ancak AKP'nin sürece ayak dirediği yönündeki vurgusu, daha önce gazeteci Mete Çubukçu tarafından da dile getirilmişti.

Obama'nın Mısır konuşmasının ardından Günlük gazetesine bir röportaj veren Çubukçu, Orta Doğu'nun Obama dönemin boyunca Bush dönemine göre çok daha barışçıl olacağını savunmuş ve bu dönemin Kürt sorununun çözümü için bir fırsat sağlayacağını iddia etmiş, böylelikle Kürt sorununda şartları ABD'nin sağladığı bir barışın kurulabileceğini ifade etmişti.

Çubukçu aynı röportajda AKP'nin MHP ve CHP'den ayrışamadığını ve bu yüzden "Gül'ün Kürt sorunudna attığı adımların AKP tarafından geriye çekildiğini" savunmuştu.