Gül hükümeti aşan konuları görüşmüş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çek Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyaret öncesi yaptığı açıklamada muhalefet liderleriyle hükümeti aşan konuları görüştüğünü söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmelere ilişkin, "Türkiye'nin büyük meselelerini, hükümeti aşan büyük meselelerini ki bunlar bütün hükümetlerin meseleleridir, Türkiye'nin önce ve sonraki büyük meselelerini ele aldık" dedi.

"Doğu ortaklığı" ve "Güney Koridoru Zirvesi" toplantılarına katılmak üzere Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a giden Gül, havaalanında yaptığı açıklamada, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmelerde koruculuk konusunun yanı sıra görüşmelerin anayasa değişikliği odaklı olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Belki de en az konuştuğumuz mevzu anayasa mevzusudur. Cumhurbaşkanının görev süresini de konuşmadık. Türkiye'nin büyük meselelerini, hükümeti aşan büyük meselelerini ki bunlar bütün hükümetlerin meseleleridir, Türkiye'nin önce ve sonraki büyük meselelerini ele aldık" dedi.

Siyasi parti liderleriyle geçen yıl da bir araya geldiğini hatırlatan Gül, görüşmelerde günlük konular değil, ülke meseleleri üzerinde durduğunu söyledi.

Gül'den bildik tespit: "Eğitim şart"
Gül, bir gazetecinin Mardin'deki silahlı saldırının ardından koruculuk sisteminin tartışılmaya başlandığını hatırlatması üzerine şöyle konuştu: "Mardin'deki olay çok üzücü. Tamamen cehaletle ilgili bir iştir bu. Bunun giderilmesi için en önemli konu eğitimdir. Bu konular ayaküstü konuşulacak konular değil. Devletin organları, uzmanlar bütün bunları değerlendirir. Bir olaya dayandırılarak söylenecek şeyler değil. Bu, Türkiye'de büyük bir sistemdir. Aksaklıkları varsa gözden geçirilebilir. Sistemin eksiklikleri neyse bunlara bakılabilir. Bunlar en iyi şekilde değerlendirmeyle yapılır. Çünkü bu nihayetinde güvenlik boyutu olan bir meseledir. Bu konulara dikkatli bir şekilde bakarak ne yapılacaksa yapılması gerekir."

Gül'ün Çek Cumhuriyeti gezisine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik edecek.