Gezi Parkı eylemine katılanlar anlatıyor

Gezi Parkı’nın genç eylemcileri liseli ve üniversiteliler “Mesele 3-5 ağaç değil, özgürlüğümüze, yaşam tarzımıza müdahale edildi, toplum baskı altına alındı. Gezi Parkına yapılan saldırıyla bunların hepsi birleşti ve böyle bir tepki oluştu” diyor.

Gezi Parkı eylemlerine katılan üniversiteli ve liseliler dertlerini anlattı. Neden eyleme katıldıklarını anlattı. Onlardan Bilgi Üniversitesi öğrencileri parkta “Bilgi Direnişte” pankartı hazırlamış, neden direniş diye soruyoruz iki seçimdir AKP’ye oy veren ve şimdi direnişte olan Eray cevaplıyor “AVM olmasını istemiyoruz, biz özgürlük ve demokrasi istiyoruz” diyor. AKP bu hareketle yüzde 30’luk seçmen tabanını kaybetti diyen Eray’a göre “herkesin bir sınırı var o aşılınca herkes patladı. Buradaki olay 3-5 ağaç meselesi değil.”

Eray, Gezi Parkı hareketin ortaya çıkmasını AKP’nin toplumu kutuplaştırmasında ve biz siz diye ayırmasında arıyor ve “buradan geri dönüş yok, AKP ne olacağını görecek anlayacak ama göremezse biz yine bu sefer daha güçlü çıkacağız karşısına” sözleriyle kararlı olduklarını gösteriyor. Başka bir Bilgi Üniversitesi Jiyan ise bir kişiyi kurtarmaya çalışırken yaralanmış, polis plastik mermi kullandı diyor ve o da aynı sözleri söylüyor. Azadi ise elindeki notlarla ders çalışıyor ancak aklı sınavda değil, o da parkta bulunmasının temel sebebini özgürlüklerin sınırlanması ve yaşam tarzına müdahale edilmesi olarak gösteriyor.

Parkın başka bir yerinde bulunan ve Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden gelen öğrencilerin yanına gidiyoruz. Bu kadar uzak yoldan gelmenize neden olan gerekçeler ne diye soruyoruz Sosyoloji 3. sınıf öğrencisi Serhat Geziyi yem etmemek için geldik buraya diyip sözlerine başlıyor ve “nefes almak istiyoruz” diyor. Ona göre Başbakan Erdoğan ve AKP’nin işi zor çünkü “eylemlerini çok meşru olduğunu Divan Otel’in, çevredeki insanların ve esnafların yanlarında olduğunu” söylüyor. Daha ileri gidiyor Erdoğan Hitler’e benzetiyor, ondan 10 kat daha zalim biri diyen Serhat bakın burada her gece 04.30-05.00 gibi üzerimize zehirli bir kimyasal yağdırıyorlar, bizi zehirlemeye öldürmeye çalışıyorlar” sözleriyle kendilerine yapılan baskıyı anlatıyor.

İşten atılmayı göze almış Serhat, “gemileri yaktık ve buraya geldik, bu mesele 3-5 ağaç değil, biz sonuna kadar buradayız” diyor o esnada başka bir grupta konuşmaya dahil olarak “biz de işten atıldık ama umrumuzda değil, çünkü bu park bizim bu ülke bizim” şeklindeki cümleyle dertlerini ifade ediyorlar.

Parkta liselilerin sayısı oldukça fazla onlardan biri Neşet Yalçın Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Deniz Aydın’a Gezi Parkı eyleminin temel gerekçelerini ve neden buradasın diye soruyoruz “En büyük saldırılar gençliğe yapılıyor” diyip 4+4+4 eğitim sistemini ve son yıllarda okullara giren kara çarşafı örnek gösteriyor. Okuldan 2-3 öğretmeni Gezi Parkı eylemine katılmış ancak daha ilginci bugün KESK’in grev çağrısına örgütsüz öğretmenleri de katılmış. Ümraniye Namık Kemal İmam Hatip Lisesi öğrencisi Baran Alan ise bu eylemi iktidarın kışkırtmalarına ve yaşanan baskılara bağlıyor ve “insanlar bu baskılara dayanamadı. Reyhanlı’daki üzücü bombalı eylem ve bu gibi olaylara insanlar dayanamadı ve patladı” diyor.

Aynı zamanda tiyatro oyuncusu olan Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Erkan Akbulut Gezi Parkı eylemlerinde polis şiddeti, şafak baskınlarını örnek göstererek bunlara tepki oluştu diyip “zaten 3. Köprü, Reyhanlı ve Roboski vardı insanların akıllarında, insanların sokakta nasıl yürüyeceklerine bile artık karışıyorlardı. Herkesin içinde bir şeyler birikmişti, bu açığa çıktı ve böyle bir tepki oluştu” diyor.

Rıfat Doğan (soL)