Evren: İntihar ederim

Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla yargılanmasının önü açılacak Kenan Evren, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ile görüşmesinde "intihar ederim" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Yargılanması için harekete geçilen Kenan Evren Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila'ya konuştu.

Evren, tartışmaları değerlendirirken kendini savunarak "Yapacak başka bir şeyimiz yoktu" dedi ve ekledi: "Biz o Anayasa'yı halkoyuna sunduk. Yüzde 92 oyla halk onay verdi. Yine aynı yolu kullansınlar. Eğer halk 'evet' derse, hiç yargılamaya gerek yok."

7. Cumhurbaşkanı, 12 Eylül darbecisi Kenan Evren Bila'ya tartışmaları izlediğini belirttikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
"Önce şunu söylemek lazım, biz o Anayasa'yı halkoyuna sunduk. Halk yüzde 92 oyla onay verdi. Şimdi Anayasa'yı değiştirelim, geçici 15. maddeyi kaldıralım, diyorlar. Ben de şunu söylüyorum halka sorsunlar."

Evren, 12 Eylül'ü halkın desteklediğini savunarak "Yüzde 92 oy bunun kanıtıdır. Şimdi aynı yolu kullansınlar, halka sorsunlar, diyorum. Eğer halk 'evet' der, geçici 15. maddeyi kaldırırsa, o zaman hiç yargılamaya da gerek yok, ben intihar ederim!" dedi.

'Akılları yeni mi başlarına geldi?' diyen Evren, "Bu kadar yıldan sonra, bu konu gündeme getiriliyor. Bugüne kadar akılları nerdeymiş? İnsana bunu sorarlar. Ayrıca 12 Eylül öncesindeki koşullar da unutulmasın. Neydi onlar? TBMM aylarca cumhurbaşkanı seçemiyordu. Altı ay başka bir konuyu bile görüşemedi, karar alamadı. Türkiye'de her gün 10, 15, 20 genç öldürülüyordu. Sağdan da soldan her gün gençlerimiz hayatlarını kaybediyordu. Biz ne yapacaktık? Bu durumu seyredecek miydik? Seyredemezdik. Başka ne yapabilirdik?" ifadelerini kullandı.

Evren, demokrasiye müdahale etmek istemediklerini, ancak koşulların bunu zorunlu kıldığını iddia ederek "Biz müdahale etmek istemiyorduk. Uyarı mektubu verdik ve 8 ay bekledik. Hiçbir şey değişmedi. Hiçbir önlem alınamadı. TBMM çalışamadı. Yoksa biz 12 Eylül'ü yapmaya hevesli değildik. Ancak başka çare kalmamıştı. Ayrıca mevzuatımızda bir hüküm daha vardır, eğer amir, kanunsuz emir verirse o emri yerine getiren de suçlu olur. Ama 12 Eylül'de bir tek subayın bile itirazı olmamıştır. Genelkurmay Başkanı'ndan, kuvvet komutanlarından bölük komutanlarına kadar, emirler itirazsız uygulanmıştır. Eğer bu suçsa o dönemde TSK'da görevli bütün subayların suçlu sayılması gerekir. Bir tek benim yargılanmamla da olmaz" dedi.