Ergenekon'a şahin, JİTEM'e kuzu

Hükümet Ergenekon davasına tam destek sağlayacağını ve davanın gecikmemesi gerektiğini söylüyor. Ancak, bu desteğini JİTEM davalarından esirgiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Hükümet, Ergenekon davasına verdiği desteği JİTEM davalarından esirgiyor. Ergenekon soruşturması Tuncay Güney'in ifadelerine dayandırılırken, JiTEM itirafçıları işledikleri cinayetleri anlattıkları halde, herhangi bir dava ya da soruşturma açılmıyor. Son olarak Diyarbakır'da süren 11 JİTEM mensubunun yargılanmasında bir yıldır hiçbir ilerleme kaydedilemedi.

Ergenekon gecikmesin, JİTEM bekleyebilir
Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak, TBMM Başkanı Köksal Toptan, "sürecin gecikmemesi" gerektiğini söylemişti. Diyarbakır'da yürüyen JİTEM davası ise bir yıldır yerinde saymaya devam ediyor.

Emekli komutanların bilgisi dahilinde JİTEM yapılanması içinde yer alıp öldürme, bombalama ve gasp gibi saldırılar düzenleyen 9'u PKK itirafçısı, 1'i korucu, 1'i de istihbarat elemanı 11 sanıklı JİTEM davası, 10 yıldır görülüyor. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Albay Arif Doğan'ın ifadesinin alınması için Askeri Mahkeme'nin talimat yazdığı, ancak bu ifadenin mahkemeye dahi ulaşmadığı bildirildi. İstanbul'da yürüyen soruşturmanın iddianamesini talep eden Mahkeme de hâlâ gerekli belgeleri elde edemedi.

İfade "bekleniyor"
1988-1994 yılları arasında "adam öldürmek, araç bombalamak, adam kaçırıp infaz etmek, suikast ve fidye almak" suçlarından haklarında ömür boyu hapis istenilen 11 JİTEM mensubunun davası, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. Davada, Ergenekon'un tutuklu sanığı emekli Albay Arif Doğan'ın ifadesi bekleniyor. 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bir yıl görülen bu davada, söz konusu tarihlerde Silopi Botaş Tesisleri'nde JİTEM Komutanı olan ve itirafçılara talimat vermekle suçlanan emekli Albay Arif Doğan'ın ifadesinin istendiği belirtildi.

"Görevsizlik" kararıyla Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosyada, Arif Doğan'ın ifadesini Askeri Mahkeme'nin istediği, ancak halen dosyaya ulaşılmadığı kaydedildi. İtirafçıların yargılandığı 11 sanıklı davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasıyla birleştirilmesi yönündeki müdahil avukatların istemlerini de mahkeme incelemeye aldı. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin İstanbul Adliyesi'nden istediği Ergenekon iddianamesinin onaylı sureti ile CD'ye aktarılmış bir kopyasının gönderilmesinden sonra, davanın Ergenekon davasıyla birleşip birleşmemesi yönünde karar verilecek.

JİTEM'ciler hakim önüne çıkarılmıyor

Söz konusu davada JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan da gıyaben yargılanıyor. Aygan'ın, JİTEM mensubuyken işlediği başka suçları da anlatmasına karşın, kendisine ve iddialarında adı geçen kişilere yönelik hiçbir dava açılmadı. Son olarak, Ankara'da ölen JİTEM mensubu emekli albay Abdulkerim Kırcı'nın adı daha önce de birçok suikast, faili meçhul ve işkence iddialarına karışsa da, yargı önüne çıkarılmamıştı.

Yargılananlar, "hükümete karşı darbe girişimi"nden suçlanıyor
Silopi kayıplarının sorumlusu Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz de, hakkındaki iddialara karşın, hiçbir yargılanmamıştı. Ergenekon davasında gözaltına alınan JİTEM mensuplarının hiçbiri, halka karşı işledikleri suçlardan yargılanmıyor. Bu isimler hükümete karşı darbe planlamaktan yargılanıyor.

İtirafçı Abdulkadir Aygan'ın ise "şehit" gösterildiği için yaşamakta olduğu İsveç'ten istenemediği ortaya çıkmıştı. Adalet Bakanlığı, Aygan'ın iadesi için dosyasının yenilendiğini duyurdu.