Ergenekon avcıları kasa peşinde

BDDK, Ergenekon savcılarının talebi üzerine 143 kişilik bir listeyi banka genel merkezlerine sordu

soL (HABER MERKEZİ) Hürriyet gazetesi ekonomi servisinin ortaya çıkardığı bir habere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların talebi üzerine kiralık kasaya sahip olup olmadıklarının araştırılması için, çoğunluğu Ergenekon Davası sanıkları ve akrabalarından oluşan 143 kişilik bir listeyi bankaların genel merkezlerine gönderdi. Bankalar, Mart ayı içerisinde ellerine ulaşan ve araştırılması istenen kişilerin tüm nüfus bilgilerinin yer aldığı 143 isimli listeyi kendi şubelerine göndererek inceleme başlattılar.

Ergenekon savcılarının ilgili başvuruyu Mali Suçları Araştırma Komisyonu'na (MASAK) yaptığı, MASAK'ın da bu bilgiyi BDDK'dan istediği belirtildi. BDDK ise, konuya ilişkin bir açıklama yapmaya yetkili olmadığını bildirdi.

Listede yer alan ve BDDK tarafından kişisel hesaplarının da incelendiği düşünülen isimler arasında Ergenekon davası sanığı olmayan çok sayıda kişinin bulunması dikkat çekerken önümüzdeki günlerde davayla ilişkilendirilmeleri ihtimali akıllara geldi.

Kiralık kasa soruşturmasının listede adı geçen isimler tarafından tepkiyle karşılandığı haberi Hürriyet gazetesinin bugünkü sayısında yer aldı. İsmail Hakkı Karadayı'nın konuya ilişkin cevabı Ertuğrul Özkök'ün köşesinden duyurulurken, listede yer alan kimi isimlerin açıklamalarına da gazete sayfalarında yer verildi.

"Birileri benim adıma kiralık kasa mı oluşturdu?"
Ergenekon davası sanıklarından olmadığı halde BDDK'nın "kiralık kasa" listesine giren isimlerden Cumhuriyet gazetesi yazarı Leyla Tavşanoğlu, kasası olmadığını belirtirken, "şöyle düşüncelere kapılmaya başladım. Acaba birileri benim adıma kiralık kasa mı oluşturdu? Eğer oluşturdularsa içine tatmin edici bir şey koysunlar" açıklamasında bulundu.

Yine listede yer alan isimlerden biri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, "kiralık kasam yok. Böyle bir şeye ihtiyacım da olmadı, ne benim ne yönetimdeki arkadaşlarımın... Ama (ÇYDD) yönetimimizden birkaç kişiyi de bu listeye sokmayı bir şekilde başarmışlar. Çok utanç verici birşey. Bunun Ergenekonla ne ilgisi var. İnsanları huzursuz etmelerini anlayamıyorum. Adalet mekanizması nasıl işliyor? Savcılar hakimler böyle şeyleri, saçma ihbarları falan iddianemeye nasıl koyarlar" dedi.

Verso Araştırma Şirketi'nin sahibi olan ve Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Erhan Göksel ise, "anladığım kadarıyla kasalar açılmış zaten. Açılmadan böyle bir şey yayınlamazlar. Nasıl evlerimiz işyerlerimiz arandıysa, şirketteki kasalarımız açıldıysa, bu kasalar da herhalde açılmıştır. Başka türlüsü imkansız. Savcının evrak peşinde olduğuna kuşkum yok" sözleriyle ilginç bir noktaya işaret etti.

"Ergenekon savaşı RTÜK'te de devam ediyor"
RTÜK'ün CHP'li üyesi Şaban Sevinç, Ergenekon savcılarının böyle bir araştırma yaptırmasına çok şaşırdığını ifade ederek, "soruşturmanın ciddiyetine ilişkin kaygılarım daha da arttı. RTÜK'te kasası araştırılması gereken kişi ben değilim. Bu araştırmanın onlar hakkında değil de benim hakkımda yapılıyor olması bana çok komik geldi. Ayrıca, bir kişinin kiralık kasasının bulunması kadar doğal bir şey olamaz" diye konuştu.

RTÜK'ün bir diğer CHP'li üyesi Mehmet Dadak da, "bu araştırma kesinlikle Deniz Feneri'nin rövanşı. Gördüğünüz gibi Ergenekon savaşı RTÜK'te de devam ediyor. Ama benim hiçbir endişem yok" dedi.

Listede Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in beraberinde oğlu Mehmet Bora Perinçek de yer alıyor ve kiralık kasa açısından araştırılması isteniyordu. Mehmet Bora Perinçek Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Ergenekon savcılarının vatansever kişileri araştıracaklarına "gemicik alan, yumurta ticareti yapan başbakan ve bakan çocukları"nı araştırmalarının daha hayırlı olacağını söyledi.

BDDK listesindeki bazı isimler
BDDK'nın bankalardan kiralık kasalarının olup olmadığını araştırdığı listede, Ergenekon sanıklarından Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu, Turhan Çömez, emekli generaller Mehmet Şener Eruygur, Ahmet Hurşit Tolon ve Veli Küçük, gazeteci Güler Kömürcü, Tuncay Özkan, yazar Yalçın Küçük, eski emniyetçi Adil Serdar Saçan, Sedat Peker'in yanı sıra halen ABD'de bulunan ve ikinci iddianamede "Ergenekon Terör Örgütü" üyesi olmakla suçlanan Bedrettin Dalan'ın da isimleri var. Ergenekon sanıklarının bazılarının adlarının hemen altında ise aynı soyadını taşıyan yakınlarının isimleri bulunuyor.

Listede Ergenekon davası sanık ve yakınlarının yanı sıra, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, emekli orgeneraller Tuncer Kılınç ve Aytaç Yalman, eski Sky Turk Yayın Yönetmeni ve Akşam Gazetesi Yazarı İbrahim Serdar Akinan, Akşam Gazetesi Genel Yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya, Yeniçağ gazetesi yazarı Behiç Kılıç, Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Haberal, emekli Albay Erdal Sarızeybek, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun gibi isimler de yer alıyor.