Enerji bakanı da 68'i özlemiş!

"Petrolde Yarının Stratejisi" toplantısındaki konuşmasında, 68 benzeri bir hareketin özlemi içinde olduğunu dile getiren Bakan Güler, enerji konusunda da, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi, ezilen ülkelere model olabileceğimizi söyledi. Böylece her tür işbirlikçi ve piyasacı politikaya imza atıp "sonra nerede o başkaldırı ruhu" deme furyasına Hilmi Güler de katılmış oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen "Petrolde Yarının Stratejisi" konulu toplantının açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerji politikalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yeni enerji kaynakları bulmak için yapılan çalışmaları anlatan Güler, Türkiye'nin cari açığını bu derece olumsuz etkileyen bir etkene karşı, görevleri icabı, arama faaliyetlerine çok büyük yoğunluk verdiklerini ve arama bütçesini 10 kat artırdıklarını dile getirdi.

"68 dönemindeki gibi bir etkinlik lazım"
Petrol fiyatlarının 22 dolardan 23, 24 dolara değil, 150 dolara çıktığını söyleyen Güler, "böyle bir şey olamaz. Biz ekmek fiyatlarını yüzde 10 arttırdığımız zaman yer yerinden oynuyor, ama petrol fiyatları bu kadar artınca kimsenin sesi çıkmıyor. Bu, çok edilgen bir ortam" dedi.

İnsanların sadece kendi görevini yapmasını etkinlik olarak kabul etmediğini, kastettiğinin, "68 dönemindeki gibi bir etkinlik" olduğunu, o dönemde bütün dünyanın, bir dalga halinde, eğitim başta olmak üzere birtakım konuları ele aldığını, üniversiteleri düzene soktuğunu söyleyen Güler, ufak tefek yanlışlıkların olsa da, dönemin pozitif olarak kapandığını belirtti. "Belki bu sene olması gerekmez, ama önümüzdeki günlerde, 68 benzeri bir hareketin, petrol konusunu da, enerji konusunu da, çevre ile birlikte, gıda ile birlikte tartışmasını çok arzu ediyorum, o dönemi yaşamış biri olarak."

"Ezilen ülkelere örnek olabiliriz"
Petrol ve doğalgaza önem vermelerinin yanı sıra, "yenilenebilir enerji" konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Güler, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu iddia ederek, "tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi, birtakım ezilen, enerji konusunda mağdur olan ülkelere de model olabilecek bir durumdayız" dedi.