Devlette polis, poliste Fethullah büyüyor!

Fethullah Gülen cemaatinin en yaygın örgütlendiği kurumlardan biri olan polis teşkilatı, yetkileri de artırılarak hızla büyüyor.

soL (HABER MERKEZİ) İçişleri Bakanlığı 10 bin kişiyi daha polis olarak görevlendirmeye hazırlanıyor. Fethullah Gülen cemaatinin en köklü örgütlendiği yerlerden biri olduğu bilinen polis teşkilatı, polisin yetkilerinin artırıldığı son yıllarda hızla genişliyor.

Basında yer alan haberlere göre, İçişleri Bakanlığı 10 bin kişiyi daha 6 aylık eğitimden geçirerek Türk Polis Teşkilatı'nın bünyesine katmaya hazırlanıyor. Teşkilatın bünyesinde, 29 daire başkanlığı, 81 il emniyet müdürlüğü, 408 ilçe emniyet müdürlüğü, 476 ilçe emniyet amirliği ile bin 313 polis merkezi bulunuyor ve buralarda 200 binin üzerinde kişi görev yapıyor.

AKP'nin ilk defa iktidar olduğu 2002 yılında, polis memuru sayısının 122 bin olduğu, 2005 yılında bu sayının 179 bine, 2007'de 200 bine, 2008 yılında ise yaklaşık 208 bine çıktığı görülüyor. İçişleri Bakanlığı'nın polis sayısını 2010 yılı itibariyle yaklaşık 240 bine çıkartacağı kaydedilirken, kısa zaman içinde 10 bin kişi daha polis olarak görevlendirilecek.

İşsiz üniversite mezunları polis oluyor
2005 yılıyla birlikte başlayan uygulamayla normal üniversitelerden mezun kişiler merkezi bir sınava girmesinin ardından 6 aylık polislik eğitimi sonrasında polis olabiliyorlar. İçişleri Bakanlığı geçen yıl, bu şekilde 8 bin 500 kişiyi mesleğe almıştı. Bu yıl içerisinde görevlendirilecek 10 bin kişinin de aynı yolla polis teşkilatına alınacağı belirtilirken, son yıllarda üniversite mezunları arasında hızla artan işsizliğin bu yolla polis olmak için başvurulardaki artışı etkilemesi dikkat çekiyor.

"F tipi" polis devleti
Emniyet Müdürlüğü ve Türk Polis Teşkilatı son yıllarda "F tipi örgütlenme" tanımlamasıyla ifade edilen, Fethullah Gülen hareketinin en etkin örgütlendiği kurumlarından biri olarak dikkat çekiyor. Diğer taraftan, AB'ye uyum politikaları kapsamında her yıl polise insan hakları ve demokrasi gibi başlıklarda eğitimler verilse de, "işkenceye sıfır tolerans" gibi başlıklarda çeşitli projeler geliştirilse de, polislerin hak ihlalleri uygulamaları hız kesmiyor. Özellikle 2007'de polisin yetkilerini daha da artıran yasa değişikliğinin ardından hak ihlallerinde büyük bir artış görülmüş, yasa değişikliği AKP'nin ülkeyi polis devletine çevirme yolunda önemli bir adımı olarak yorumlanmıştı.

1 Mayıs ve işçi eylemlerinde polislerin "orantısız" müdahaleleri akıllardan gitmemişken, 2002 yılında yaklaşık 120 bin olan polis sayısının 2010 yılında 240 bine, yani iki katına çıkarma hedefi de bununla ilgili bir amaç olarak değerlendiriliyor.