Davutoğlu’ndan Suriye konusunda kararlılık açıklaması

Ankara’da yaptığı konuşmada hükümetin dış politikasını savunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Yeni Osmanlıcı söylemlerine devam ederek, Türkiye’nin Osmanlı topraklarına dönüşünün merhamet, şefkat ve kardeşlik dönüşü olacağını iddia etti.

Ankara'da Konyalı bürokratlar ile 7. Geleneksel İftar Buluşması’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu AKP’nin dış politikasını savunan bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Suriye politikalarına ilişkin gelen eleştirilere cevap veren Davutoğlu, izledikleri dış politikadan vazgeçmeyeceklerini belirterek şunları söyledi:

“Biz geçen asırda, 100 yıl önce Trablusgarp Savaşı'ndan Balkan Savaşı'ndan Yemen Savaşı'na kadar olan dönemde hangi kardeşlerimizle, halklarla ilişkilerimiz koparılmışsa, aramıza hangi duvarlar örülmüşse, bu duvarları tek tek yıkacağız. Bu kardeşlerimizle ebedi dostluğumuzu tekrar inşa edeceğiz.”

“Eğer dünyayı değiştiremeyecekseniz, bir sesiniz olmayacaksa siyaset yapmanın da dış politikanın da anlamı yoktur” şeklinde konuşan Davutoğlu, tarihi doğru okuduklarını iddia ederek daha önce Mısır, Tunus ve Yemen’de izledikleri “adalet ve insani değerler politikası”nı Suriye’de de izlediklerini söyledi.

Suriye’nin yanı sıra Libyalı muhaliflere yaptıkları yardımlara da değinen Davutoğlu, Libya'ya da Suriye'ye ye de aynı şeyi söylediklerini belirterek Türkiye'nin asırlar sonra bu bölgelere dönüşünün merhamet, şefkat ve kardeşlik dönüşü olacağını kaydetti.

Libya’da katliamlara imza atmış Kaddafi karşıtı teröristlerin Türkiye’deki hastanelerde bulundukları tacizlere göz yumulmasından, Suriyeli teröristlerin yapacakları terör eylemlerini Türkiye topraklarında planlamalarına kadar uzanan eylemleri “adalet ve insani değerler politikası” olarak tanımlayan Davutoğlu’nun bu kavramlardan ne anladığı merak konusu.

(soL - Haber Merkezi)