Davutoğlu Foreign Policy'de yazdı: 'Sıfır sorun politikamız başarılı'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Foreign Policy'e yazdığı bir makalede Türkiye'nin “sıfır sorun” ilkesinin başarılı olduğunu iddia ederken, AKP'yi eleştirenlerin “Sıfır sorun ilkesine dar bir bakış açısıyla baktığını ve Türkiye'nin büyük dış politika vizyonunu kaçırdığını” savundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD'nin ünlü dergisi Foreign Policy'e AKP'nin dış politikasını yazdı. “Komşularla sıfır sorun” politikasının başarılı olduğunu ve devam edeceğini söyleyen Davutoğlu, AKP'yi eleştirenlere “büyük Türkiye vizyonunu” hatırlattı.

AKP iktidara geldiğinde Türkiye'nin neredeyse bütün komşuları ile sorunları olduğunu söyleyen Davutoğlu, bu dönemde “AKP'nin çok büyük dış politika sorunları ile başa çıkmak zorunda kaldığını” anlattı.

Türkiye'yi komşularıyla olan problemli ilişkilerinden kurtarmak için “tepkisel değil önleyici” bir dış politika izlediğini ifade eden Davutoğlu, “Bu ileri görüşlü dış politikanın Türkiye'nin komşuları ile olan politikasını yeniden tanımladığını” yazdı.

Türkiye dış politikasında 6 “ilke”
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı olduktan sonra “yeni dönemde ülkemin dış politikasına rehber olacak yeni fikirler ortaya koymak için çabaladım” diyen Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin dış politikası için önerdiği “6 temel ilkeyi” şöyle sıraladı: "Güvenlik ve özgürlük arasında denge komşularla sıfır sorun çok boyutlu dış politika önleyici bölgesel dış politika yepyeni diplomatik bir tarz uyumlu demokrasi".

“Politikamız doğrulandı”
Dışişleri Bakanı olduğu dönemde “sıfır sorun politikasının” Türkiye dış politikası ilkeleri arasında en çok konuşulan ilke olduğunu söyleyen Davutoğlu, bunun “idealistik bir model” olduğunu ve Türkiye dış politikasında açık bir zihniyet değişikliğini gösterdiğini yazdı.

Davutoğlu, “demokratik gösterilerin Ortadoğu'yu sallamaya başladığı dönemde” ise yeni kavramsal çerçevelerinin bir kez daha doğrulandığını öne sürdü.

“Suriye konusunda zor bir karar verdik”
“Arap Baharı” sürecinin Türkiye'yi zor bir kararla baş başa bıraktığını ifade eden Davutoğlu, “bu dönemde ya baskıcı yönetimlerle ilişkilerimizi koruyacaktık ya da temel demokratik hakları sağlamayı amaçlayan halk ayaklanmalarını destekleyecektik” dedi.

Bu noktada Suriye meselsinde ikinci alternatifi seçtiklerini belirten Davutoğlu, bu yüzden, pek çok uzmanın “komşularla sıfır sorun politikası terk edildi ya da çöktü” eleştirilerine maruz kaldıklarına değindi.

“Bizi anlamadılar”
Davutoğlu ayrıca, AKP'nin dış politikasını eleştirenlerin “sıfır sorun ilkesini” en basit haliyle değerlendirdiğini ve Türkiye'nin Arap Baharı politikasını "nasıl formüle ettiğini anlayamadığını" söyledi.

“Sıfır sorun ilkesine dar bir bakış açısıyla bakanların, Türkiye'nin büyük dış politika vizyonunu kaçırıyor”
“Arap Baharı” sürecinde “sıfır sorun” ilkesini, güvenlik ve özgürlük arasındaki denge ilkesiyle birlikte ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "ne sıfır sorun politikasının başarısız olduğunu, ne de Türk dış politikası prensiplerinin reddedildiğini" iddia etti.

Davutoğlu, “Aksine, bizim komşu bölgelere yönelik dış politikamıza rehber olmaya devam ediyorlar. Sıfır sorun politikasına dar bakışla odaklananlar, Türkiye'nin büyük dış politika vizyonunu kaçırıyorlar" dedi.

“Ortadoğu'da devrimci olaylar başladığında, pasif izleyiclerden değil, bölgenin tarihi dönüşümüne etki eden aktif aktörlerden olmak konusunda kararlıydık” diyen Davutoğlu, "Komşularla sıfır soruna verdiğimiz önem, bizi cesur pozisyonlar almaktan alıkoymadı" ifadesini kullandı.

“Yeni soğuk savaş tehlikesi”
Bölgesel barış ve istikrar derin etnik ve mezhepsel çatışmalarla tehdit edildiğinde Türkiye yeni Soğkuk Savaş” uyarısında bulunmuştu” diyen Davutoğlu, makaleisnde "Bölgemizdeki toplumların yeni engellerle bölünmesine izin veremeyiz. Bu bariyerler, bizim işbirliği ve entegrasyon arayışımızda da en büyük engellerdir" ifadelerine yer verdi.

Davutoğlu son olarak şunları yazdı:

Mevcut bölgesel dönüşüm hiç şüphesiz acılı olacak. Ancak Türkiye, çok boyutlu dış politikasının izinden gitmeye devam edecek ve yeni diplomatik değerlerini bu zorlu süreci yaşayan komşularını desteklemek için kullanacaktır. Bu görevi üstlenmek Türkiye için tarihsel bir sorumluluktur: İnanıyoruz ki, bölgesel düzen ancak halkların onur, özgürlük, iyi yönetişim ve siyasi sistemlerinde seslerini duyurmaları ile inşa edilecektir.

Bölgesel dönüşüm tamamlandığında, “komşularla sıfır sorun” ilkesi ruhuyla bölgesel bütünleşme için çalışmayı sürdüreceğiz.

(soL- Dış Haberler)