Damada ve bakanlara padişah fırçası

Erdoğan'ın seçim öfkesi sürüyor. Kabine değişikliğiyle ilgili Bakanlar Kurulu toplantısı basına sızınca, azarı işiten Sabah gazetesi ile bakanlar oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Seçim sonuçlarından memnun olmadığı ve seçimde "bazı bakanların gösterdiği performans nedeniyle" bakanlar kurulunda değişikliğe gideceği söylenen Başbakan Tayyip Erdoğan, Pazartesi gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulanların basına sızması nedeniyle hem "damadının gazetesi" Sabah'a hem de kendi Bakanlarına sinirlendi.

Erdoğan G-2 zirvesine katılmak üzere İngiltere'ye gitmeden yaptığı açıklamada dün Sabah Gazetesi'nin Erdoğan'a "jest olsun" diye sözlü istifalarını sundukları yolundaki "manşet haberi"ne ilişkin olarak "Bu başlığı atarken acaba ülkeme faydalı mı, zararlı mı oluyorum. Buna dikkat etmesi gerekir. Kim olursa olsun beni ilgilendirmiyor. Beni ülkemin menfaati ilgilendiriyor. Bakanlar Kurulu toplantısında bir metin oraya alınıyor, tırnak içinde koyuluyor. Benim bakanımın böyle bir açıklaması söz konusu değil. Kaldı ki Bakanlar Kurulu toplantısının o anı tamamen gizli. Burada hiçbir bürokrat arkadaş da bulunmuyor. Sadece bakan arkadaşlar ve müsteşarım. Böyle bir ifade de yok. Şimdi olmayan bir şeyi özel haber olarak gazetenin habercisi veriyor. Gazete de manşetten veriyor. Bunu olumlu hayırlı bir adım olarak görmem. Bunu ülkemin menfaatlerine ters olarak görürüm" açıklamasında bulundu.

Erdoğan aynı açıklamada "böyle bir açıklama yapmadığını" ileri sürdüğü bakanlarına karşı da "Sana hangi bakan bunu söylemişse gel bunu bana söyle bakalım. Sorduğun zaman '6 bakandan ben bunu teyit ettim' diyorsun. Böyle habercilik olur mu? 6 bakan nasıl olur da gizli bir toplantıyı size deşifre eder. Bunu deşifre ettiği anda o bakan, bakan olmaktan çıkmıştır. Bana bunu söylesinler, ben 6 bakanın 6'sını da dışarı koyarım" sözlerini sarf etti.

Bakanının "seçim yorumu"na cevap
Erdoğan, açıklamasında seçim sonuçları değerlendirmesi ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ile de polemiğe girdi. Cemil Çiçek'in önceki gün DTP için sarf ettiği "Iğdır'ı da aldılar, yani Ermenistan sınırına dayandılar" açıklaması ile ilgili olarak Erdoğan "Burada ayrımcılığa müsaade etmemiz mümkün değil. Yani 'şu sınıra dayanmış', ne demek bu? Orada bir şehrin belediyesini almış olabilir. Bir şehrin belediyesini almış diye kalkıp böyle bir değerlendirmeyi yapmak, bana göre doğru değil. AK Parti Kars'ı, Ardahan'ı aldı. Bunu nasıl yorumlayacaksınız? Bunlar sınır iller değil mi? Bu yaklaşım tarzı hoş değil. AK Parti Gaziantep'i, Hatay'ı aldı. Bunlar da sınır illerimiz. 'Sınıra dayandı'... Böyle bir şey olmaz. Burada olsa olsa bireysel bir yorum farklılığı olabilir" açıklamasında bulundu.

Bakanlardan açıklama
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sabah Gazetesi'nde yer alan haberde kendisi ile ilgili aktarılan bölümle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında bir yandan Bakanlar Kurulu'nda konuşulanların gizli olduğunu ve onları dillendirmesinin söz konusu olamayacağını belirten Çelik, diğer yandan da açıklamasının Sabah tarafından "çarpıtıldığını" savundu. Çelik açıklamasında "benim Bakanlar Kurulu'nda değerlendirme ve beyanımın yazıldığı ve yansıtıldığı biçimde olmadığını, burada etik olmayan bir çarpıtmanın söz konusu olduğunu belirtmek isterim" ifadesini kullandı.

Sabah Gazetesi'nin haberinde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, diğer bakanlar Başbakan'a istifalarını sunarken buna karşı çıkan tek isim olduğu bilgisi yer alıyordu.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de konu ile ilgili yaptığı açıklamada Bakanlar Kurulu'nda her şeyin konuşulabileceğini ifade ederek "Bakanlar Kurulu'nda neler konuşulduğunu Hükümet Sözcümüz açıkladı. Onun paylaşmadığı bir konuda değerlendirme yapmam doğru olmaz. Ama Bakanlar Kurulu'nda her şey konuşulur" diye konuştu.

Öte yandan Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulanların, AKP Hükümeti döneminde ilk kez basına sızdırıldığı yorumu yapılıyor.