Cihaner: 'Hukukun mezarını hâkim ve savcılar kazıyor'

Balyoz davasında verilen kararları eleştiren İlhan Cihaner, "Adaletin, hukuk devletinin mezarı kazılmakta ve utanarak söylüyorum, mezar kazıcılığı görevi de malesef hâkimlere, savcılara veriliyor" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi'ne geldi. Ergenekon Davası'nı izlemek için Silivri'ye gelen CHP'li Milletvekilleri duruşma salonun önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ergenekon davasında Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Doğu Perinçek, Erkan Önsel ve Oktay Yıldırım'ın duruşmalardan men edilmesini eleştiren İlhan Cihaner, bu yaptırım ve cezaların 3. Yargı Paketi ile kaldırıldığını ifade etti.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Balyoz Davası'nda idam kararı denilebilecek kadar çok ağır mahkûmiyet kararları verildiğini ifade etti.

“Hukuk devletinin mezarı kazılmakta, mezar kazıcılığı görevi de hâkimlere, savcılara veriliyor”
Cihaner, “Artık karşı karşıya kaldığımız, çok vahşi, çok kaba bir hak ihlalini de aşan insanın aklıyla, hukukla, belki de insanın bin yıllardır biriktirdiği evrensel hukuk kuralları ile dalga geçmektir, buna meydan okumaktır. Burada maalesef hukukun, adaletin, hukuk devletinin mezarı kazılmakta ve utanarak söylüyorum, mezar kazıcılığı görevi de malesef hâkimlere, savcılara, hukuk mekanizmasına veriliyor" dedi.

Balyoz Davası'nda verilen kararları eleştiren Cihaner, idam kararı denilebilecek çok ağır mahkûmiyet kararlar verildiğini söyledi. Balyoz Davası'na değinen Cİhaner, "Balyoz Davası'nda lehe delil toplanmadı, bilirkişi incelemeleri yapılmadı, avukatsız karar verildi. Buna benzer yüzlerce hak ihlal var. Dilim sürçmedi idam dedim. Çünkü 60 - 70 yaşında çoğu hasta olan kişilere verilen 10-15 yıllık 20 yıllık hapis cezaları özünde idam cezası yerine geçer" şeklinde konuştu.

“Balyoz davasının sonucu hazırdı”
Cihaner daha önce yaptığı bir açıklamada, Balyoz davasının sonucunun hazır olduğunu dile getirmişti. İlhan Cihaner, "Balyoz Planı" davasına ilişkin, "İddianame daha kabul edilmeden esas hakkında mütalaa yazılmaya başlanmış. Yani dava açılmadan esas hakkında mütalaa hazır. Bundan şu sonucu da çıkarabiliriz, davanın sonucu da hazır" ifadelerini kullanmıştı.

Mahkeme heyetinin, sanıkların ve sanık avukatlarının taleplerini sürekli reddettiğini ve söz konusu iddialarla ilgili hiçbir inceleme başlatmadığını belirten Cihaner, aksine bu hukuksuz işlemi yapan savcılardan ikisinin Yargıtay üyeliğine seçilerek ödüllendirildiğini vurgulamıştı.

(soL- Haber Merkezi)