CHP'li Loğoğlu AKP-Cemaat barışı istedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Cemaat-hükümet kavgasının Türkiye’nin ABD’deki lobi faaliyetlerine zarar verdiğini söyledi. Loğoğlu’nun AKP’deki mevkidaşı Salih Kapusuz ise Cemaat’in ABD’deki Ermeni lobisini desteklediğini iddia etti.

(soL - Haber Merkezi) Ermeni Tehciri’nin yıldönümü 24 Nisan yaklaşırken, CHP ve AKP’nin gündemini yine ABD Kongresi’nin Ermeni Karar Tasarısı oluşturuyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, dün TBMM’de bir basın toplantısı yaparak, tehcirin 100’üncü yılı olan 2015 yılının Türkiye açısından çok zorlu geçeceğini ve ABD’deki lobi faaliyetlerinin sağlıklı ilerlemesi açısından bu ülkedeki Cemaat kuruluşları ile hükümet arasında uyum olması gerektiğini söyledi.

Loğoğlu, ABD Kongresinde Ermeni Karar Tasarısının Dış İlişkiler Komitesinde kabul edildiğini hatırlatarak, bunun uyarı niteliğinde olduğunu söyledi. Loğoğlu’na göre, Türkiye ABD’de iyi lobi faaliyeti yürütemezse toprak talepleri, tazminat talepleri gibi konular Amerikan mahkemelerinde gündeme gelecek.

Cemaat’e yakın Türk-Amerikan Birliği’nin misyonuna ilişkin bir soruya Loğoğlu, “Amerika’da faaliyet gösteren Türkiye bağlantılı hiçbir kuruluşun Ermeni tezlerine destek vereceği iddiasını kabul etmem mümkün değil. Şu andaki cemaat hükümet çekişmesi bu konuda da Türkiye’ye zarar verir endişesini taşıyorum. Çünkü orada etkin kuruluşların faaliyet gösterebilmesi bir noktada hükümet desteğinin arkalarında olması lazım” diyerek, AKP ile Cemaat’i barışa davet etti.

‘Vatana ihanet’ söylemine devam
AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Cemaat’e yakın kuruluşların Türkiye’de topladıkları paraları Türkiye aleyhine propaganda aracı olarak kullandığını söyledi. Cemaat’i İsrail ve Ermeni lobisi gibi çalışmakla suçlayan Kapusuz, ABD’deki derneklerin, yabancı ülke temsilciliklerine mektup yazarak “Türkiye’de demokrasi tehlikede” dediğini iddia etti. Kapusuz vatana ihanetle suçladığı Cemaat için şunları söyledi: “İhaneti öyle bir boyuta ulaştırmışlar ki ‘Sözde Ermeni soykırımı’ yasa tasarısını hazırlayan ABD’li Senatör’e 6 yıldır bağış yapıyorlarmış. Hatırlarsanız daha önce de vakıfları-dernekleri aracılığıyla ABD’deki İsrail lobisine bağış yaptıklarına dair haberler yayınlanmıştı.”