CHP üzüldü Birand temkinli

CHP’li Onur Öymen Erdoğan’ın Davos’taki panelde yaptığı sert çıkış ve sarfettiği sözlerle Türkiye’nin prestjini zedelediğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) NTV'ye canlı yayına bağlanan CHP'li Onur Öymen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tavrını "prestij kaybettik" diyerek eleştirdi.

Öymen "Bir haklı dava bu kadar kötü savunulur. Siz Hamas'ın sözcülüğüne savunuyorsuz. Şiddet yolunu seçen bir örgütün savunuculuğunu yapıyorsunuz. Hamas AB'nin terör listesinde PKK'yla birlikte" dedi.
Filistin'in meşru bir hükümeti olduğunu söyleyen Öymen Davos ve "medeni dünya" için Erdoğan bittiğini savundu. Öymen "İsrail'in saldırısı insanlık dışı ama bunu kınayacağım derken bir terör örgütü sözcüsü gibi savunursanız dünyada beş paralık itibarınız kalmaz. Bu kadarını yapamazsınız. Türkiye'nin prestijini zedelediniz. Diplomaside böyle bir üslüp yok. Türkiye bundan böyle arabulucu olma çözüme katkıda bulunma şansını kaybetti" dedi.
Birand tam aksini savunduBaşbakan Erdoğan'ın Davos'ta Gazze ile ilgili yaptığı sert çıkışı yorumlayan CNN TÜRK Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand, Erdoğan'ın bu çıkışıyla bütün Arap dünyasının gözünde daha büyük bir lider konumuna geldiğini söyledi.
Birand, "Başbakan Erdoğan, Türkiye'de de son derece cesur, İsrail Cumhurbaşkanı'na gereken cevapları vermiş olan, büyük bir insan olarak alkışlanacak. Bütün bunlar olacak. Erdoğan kendi açısından Araplar ve Türkiye açısından önemli bir başarı kazandı. Önemli bir sahnede rol aldı ve o rolü de yerine getirdi" dedi.
Devam ederse gözaltına alınırBirand, "Eğer Türkiye ve İsrail tutumlarını değiştirmez ise, ki Peres burada ilk adımı attı. Şimon Peres, Başbakan Erdoğan'ı arayarak yumuşama işaretleri gösterdi. Şimdi eğer Başbakan bu retoriği devam ettirirse (bu sertliği, bu katığı, çünkü çok ağır konuştu) o zaman Türkiye'nin dış politikasındaki dengeler değişir ve bundan sadece Türkiye değil Erdoğan da zarar görür.
Erdoğan gözaltına alınır. Zaten sabıkası olan bir Başbakan olarak, sabıkalı bir iktidar olarak bundan sonra "Türkiye'yi başka bir yere götüren lider" konumuna gelir. İşte buna dikkat etmek gerekir" dedi.