ÇGD Başkanı Ahmet Abakay: ‘Silahlı güçler derhal sınır dışı edilmeli’

ÇGD Genel Başkanı Abakay Suriye Devlet Televizyonu’na yaptığı açıklamada, Türkiye’deki aydınların ve gazetecilerin savaşa karşı olduklarını belirterek, Türkiye üzerinden Suriye’ye gidip savaşan silahlı güçlerin sınır dışı edilmeleri gerektiğini söyledi.

ÇGD Genel Başkanı Abakay Suriye Devlet Televizyonu’na Türkiye’nin Suriye’de yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Abakay’ın AKP Hükümetinin tutumunu eleştiren açıklamaları şu şekilde:

“TBMM kararı olmadan Türkiye Suriye’deki iç savaşın parçası oldu”
Türkiye’de iktidarın TBMM kararı olmadan ,bir başka ülkede savaşan silahlı güçlere yardım ve yataklık yapma, onlara, lojistik destek sağlama, kendi topraklarında kamp yapma, sınırı aşıp komşu ülke de savaşma, geri dönme gibi kolaylıklar sağlamış olduğunu belirten Abakay, bunlardın sonucunda Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın tarafı, parçası olduğunu dile getirdi.

Abakay, Türkiye hükümetinin yürüttüğü dış politikanın Türkiye için sakıncalı olduğunu ve tehlikeli sonuçlar yaratacak durumda olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı yapılanmaya topraklarında kucak açmasının savaşın açık tarafı olmak
anlamına geldiğini söyledi.

Türkiye’nin savaşın değil barışın tarafı olması gerektiğini belirten Abakay, “Türkiye Ajanların, provokatörlerin çalışma alanı haline getirilemez. Savaş lobilerinin, savaş isteyen uluslararası güçlerin maşası, tetikçisi durumuna sokulamaz” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin aydınları, gazetecileri olarak savaşa karşıyız”
Suriyeli silahlı yapılara yardım konusunda TBMM’nin kararı olmadını ve TBMM’ye böyle bir öneri gelse bile kabul edilmemesi gerektiğini belirten Abakay, “Biz Türkiye’nin aydınları, gazetecileri olarak savaşa karşıyız. Hükümetimizin de savaşçı değil, barışçı bir tutum, politika izlemesini istiyoruz. Savaş çıkarmak, savaşçı olmak kolaydır. Önemli ve değerli olan barışı sağlamak, barışın yaratıcısı olmaktır. Savaşın galibi yoktur, İnsanların ölmesini, acı çekmesini getiren bir afettir savaş.” şeklinde konuştu.

Bir başka ülkenin, örneğin rejimini devirmek ya da bu rejimin devamı için kışkırtıcı olmanın asla kabul edilecek bir politika olmadığını belirten Abakay, yapılması gerekenin diplomatik yolların sonuna kadar kullanılması, Birleşmiş Milletler nezdinde iç savaşın, çatışmaların, ölümlerin, silahlı direnişlerin ve Rejimin baskılarının sona erdirilmesi olduğunu kaydetti.

“Silahlı güçler derhal sınır dışı etmeli”
Abakay, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa gibi kentlerde sığınmacılar için kurulan kamplarda, yerleşim birimlerinde barınıp Suriye’de savaşan, Özgür Suriye Ordusu adındaki ya da başka adlardaki silahlı güçleri derhal sınır dışı etmesi gerektiğini belirterek Türkiye’nin sadece Suriye’deki çatışmaların, iç savaşın mağduru olan sivil insanları konuk etmesi ve onlara gereken yardımları yapması gerektiğini söyledi.

“Suriye’deki iç çatışmalar giderek din, mezhep savaşına dönüşmekte”
Abakay, Suriye’deki iç çatışmaların giderek din, mezhep savaşına dönüşmekte olduğunu belirterek Türkiye’deki iktidar temsilcilerin de bu yöndeki açıklama ve değerlendirmelerden uzak durmaları gerektiğini vurguladı.

(soL - Haber Merkezi)